Хрониките на Чалгастан

18 октомври 2006

 

“Софийски имоти” ощетила общината с милиони левове

Столичната община е била ощетена с милиони левове от дейността на общинска фирма “Софийски имоти”, показват междинни резултати от проверката, назначена от столичния кмет Бойко Борисов, която тече в общинската фирма.
Резултатите бяха представени на пресконференция в петък.
Директорът на дирекция “Общинска икономика” Даниела Цанева обяви, че е констатирано, че действията, свързани със съучастията на фирма “Софийски имоти” и ликвидирането им след това, са ощетили силно собственика – Столична община. Голяма част от апортите, извършени от фирмата, не са отписани от капитала на дружеството, което създава нереална представа за евентуалната отговорност на дружеството към кредиторите, каза тя.
За периода на проверката – от създаването на дружеството досега, е констатирано, че фирмата е участвала с апортни вноски в 12 смесени дружества, добави Цанева. По думите й се забелязва “общ почерк при тяхното учредяване” - общинският съвет решава за учредяване на търговско дружество с капитал 50 хиляди лева и със същия протокол взима друго решение, с което капиталът на тези дружества би могъл да се увеличи с апортна вноска като са изброени имоти за всяко едно от тях.
Дружествата са били учредявани при различен процент на съучастие на “Софийски имоти”, но със запазване на блокиращата квота, като при регистрацията им общото събрание е взимало решение за увеличаване на капитала, посочи Цанева. При всичките случаи “Софийски имоти” влиза с апортна вноска, а съдружника – с пари или в две от дружествата със стойности на ремонти на обекти, заяви тя.
Цанева съобщи, че от 14 до 13 пъти апортната вноска е по-ниска от реалната пазарна стойност към момента на апортирането в капитала. Като примери за това тя посочи, че разликата между стойността на апорта и направената оценка е 13 330 000 лева за апортираните 54 декара в “София сити къмпани”.
Общ белег за всички участия на “Софийски имоти” е, че в нито едно от тях фирмата не е получила нито дивидент, нито каквато и да било друга стопанска изгода, което обезсмисля участието й в създаването на дружествата, заяви Директорът на дирекция “Общинска икономика”.
До 2005 г. “Софийски имоти” е прекратила участието си в пет дружества, след като чрез различните увеличавания на капитала е преобърнато участието на фирмата от блокиращо в миноритарно през 2001 г.
Столичният общински съвет е взел решение, с което дава възможност до 25 процента от участията в тези дружества да се продадат с решение на Съвета на директорите на общинската фирма, обясни Цанева.
В петте дружества 25-те процента се продават по номинална стойност, не се прави пазарна оценка на пакета акции, с които фирмата участва в дружествата, подчерта тя и допълни, че след продажбата на 25-те процента остават малки пакети от по 7-8 до 10 процента, които вече “Софийски имоти” продава по пазарна оценка.
В тези пет дружества реално се е извършила скрита приватизация, която за съжаление не е донесла изгода нито за дружеството, нито за собственика – Столична община, допълни тя.
Има и случаи, когато имоти са апортирани по стойност по-ниска от стойността на актива, с която Столична община е апортирала съответния имот в капитала на “Софийски имоти”, съобщи Цанева.
Като пример за това тя посочи, че в Търговска верига са апортирани 64 декара в Божурище по цена 1,20 лева на квадратен метър. Според независимия оценител реалната пазарна стойност е била повече от три пъти спрямо тази цена. Цанева допълни, че в някои случаи оценката на апорта е извършена две години преди той да е бил извършен.
Главният инспектор в столичния инспекторат Румен Калчев каза, че нередности има и по въпроси, свързани с продажбите, наемите, замените на имоти и рекламите, които е правила фирмата, както и за дарителските дейности, които тя е извършвала.
Като пример за това той посочи 17-етажна сграда с разгърната площ от 7050 квадратни метра, която е била отдадена под наем за 53,19 неденоминирани лева на квадратен метър месечно, воден канал в Борисовата градина от 2430 квадратни метра за 2 доларови цента на квадратен метър и трите дансинга в Борисовата градина с обща площ 3185 квадратни метра – за цент и половина на квадратен метър.
Тенискортовете в Южния парк са 3100 квадратни метра и са били наети за 300 неденоминирани лева на квадратен метър, а 7235-те квадратни метра на Кооперативния пазар в “Надежда” са отдавани за стотинка на квадратен метър месечно, посочи той.
В понеделник част от материалите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата. Работата на комисията продължава.
© dnes.bg 22.09.2006

This page is powered by Blogger. Isn't yours?