Хрониките на Чалгастан

18 октомври 2006

 

Eнергото ни открадна евтиния ток

Половин България пропищя от надути сметки за ток. Първи се оплакаха абонатите в Пловдив. Само ден по-късно изреваха и в Стара Загора, Бургас и Ямбол. От вчера на нож срещу енергото са и във Велико Търново и Кърджали. Така заради баснословните суми за светло, и то през лятото, новите собственици на електроразпределителните дружества в страната рискуват да вдигнат на бунт хиляди абонати.
Енергото е откраднало евтиния ток на половин България. Хиляди абонати са получили завишени сметки за септември, защото в тях не са калкулирани 75 киловата по 9,3 ст. Евтиното стъпало отпадна от 1 октомври, но EVN, собственици на Енергото в Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Бургас, го "пропуснали" още предишния месец.
Възможно е инкасаторите да са получили инструкции да завишат показанията за август и септември с 50-100 киловата, защото все още е в сила по-скъпата цена, коментираха препатили.
Има констатирани нарушения в сметките за електроенергия, които хората са получили. Има фактури, в които евтините 75 киловатчаса просто липсват, няма ги в сметките, заяви министърът на енергетиката и икономиката Румен Овчаров. Той обясни, че цялото количество потребена електроенергия е отчетено по цената от 17,4 ст., колкото бе дневната тарифа. От 1 октомври тя бе намалена на 14,6 ст. Очевидно има нарушения в общите условия и в условията за качеството на доставка на електроенергията, смята министърът. Той очаква до края на седмицата
резултати от проверките
които разпореди след публикации в "Стандарт". Министърът явно не бе доволен от обяснението, което е получил от новите собственици на разпределителните дружества. Надявам се те да отговарят сериозно на поставените им въпроси, отсече министър Овчаров.
От двойни сметки за септември пропищяха не само абонатите на EVN, но и в Перник, където собственик е CEZ, както и във Велико Търново на Е.ОN. Сред причините за раздутите фактури са и масовите съкращения в електроразпределителните дружества, заяви шефът на Камарата на енергетиците в България Божидар Митев. За година и половина, откакто станаха собственици,
чужденците уволниха хиляди инкасатори
и техници. Така се оказало, че няма кой да засича редовно електромерите. С влизането на новата цена на тока Енергото се оказало неподготвено да отчете навреме колко киловата по старите цени са изгорили абонатите и колко трябва да платят до края на септември. Наложило се дори EVN да назначи временно уволнените преди това инкасатори.
ЕРП-тата се опитват да наложат в България модел, по който се работи в техните страни. Новите собственици настояват за отчитане на електромерите по-рядко - веднъж на три месеца, дори един път годишно, коментират експерти. У нас обаче това не може да стане, защото българите са по-бедни от другите европейци и искат да си следят постоянния разход на еленергия, коментира Митев. Според него това би затруднило и социалното подпомагане с ваучери, защото те се издават за всеки месец.
Освен нерегулярното отчитане кражбите на ток и техническата намеса в измерващите устройства също са довели до по-високите сметки.
Орязаният персонал в дружествата бие не само по джоба на клиентите, но
при авария ги оставя на тъмно
и студено с часове. Австрийският собственик е оставил Пловдив и Стара Загора почти без аварийни групи. В същото положение са и дружествата във Варна и Горна Оряховица, собственост на немската компания E.ON. Това е и причината през лятото да се запали подстанция в мрежата на германците. Сега в морската столица има само една аварийна група, която е на повикване. Така за отстраняване на повреда се налага да се чака с часове. Само 3 екипа поддържат мрежата и в цялата Кърджалийска област. Жителите в Смолян и туристите в близкия курорт Пампорово пък са принудени да чакат техници от Стара Загора.
Ивайло Велков, Гери Василева
© Стандарт 18.10.2006

Баба в шок: навъртяла 90 лева с една крушка
Сметка за 90 лева хвърли в шок баба Иванка от старозагорското село Братя Кунчеви. 76-годишната самотна жена ползва само телевизор, крушка за осветление и котлонче, което включва 2-3 дни. Пенсионерката платила през юли 20 лв., за август 16 лв., а за септември от Енергото я сурвакали с колосалната сума от 90 лв.
Никой не доумява защо сметката е 5 пъти по-висока, обясни кметът на селото Георги Георгиев. Шоковите фактури дошли, след като инкасатори пристигнали да засичат електромерите. Те обяснили, че правят извънредно отчитане, но никой не обясни защо. Така след това се оказало, че за 5-10 дни повече хората трябва да платят 3-4 пъти повече ток, обяснява Георгиев. Фактура за 128 лв. пък е сюрпризът за Иванка Атанасова от съседното село Горно Ботево. За юли и август платих по 30 лв., а сега над 4 пъти повече, жалваше се Атанасова. Тук сметките подскочили, след като им казали, че правят изравняване. В началото хората искали да блокират магистралата и сега съюзът на пенсионерите започна подписка за нови протести.
Сега ще лъсне цялата истина за безогледното надписване на енергото. Така хората от старозагорските села посрещнаха новината, че министър Румен Овчаров е поискал проверка на високите сметки за септември. Ние не делим абонатите на градски и селски, нямаме никакви притеснения от проверката, защото инкасаторите са отчитали реално консумиран ток, коментира пред "Стандарт" Крум Косев от отдел "Комуникации" на EVN - България, мажоритарен собственик на дружествата в Пловдив и Стара Загора. Австрийците дори предложили на пенсионерите, които не могат да платят накуп, да внесат част и през ноември с новите фактури.
Матей Бонев
© Стандарт 18.10.2006

Дадоха и парното в Пловдив на EVN
Часове след като министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров разпореди проверка на австрийската EVN заради раздути сметки за ток, австрийците бяха обявени от Агенцията за приватизация за победители в конкурса за “Топлофикация – Пловдив”. За 100% от капитала на дружеството EVN предложи 32,1 млн. Евро. Втората подадена оферта бе на френската “Далкия Интернешънъл” с цена от 25 млн. Евро. Сделката предстои да бъде одобрена от Надзорния съвет на АП. Междувременно трябва да се вземе решение и от Комисията за защита на конкуренцията дали EVN няма да получи монополно положение, след като държи и тока, и парното в региона. АП ще внесе искане за произнасяне на антимонополистите. Сделката за парното в Пловдив ще бъде сключена до 60 дни.
© Стандарт 18.10.2006

Гард плаши с пистолет ядосан перничанин
С 30-40% по-високи сметки платиха перничани за ток за септември. При досегашна консумация от около 25 лева домакинствата издължиха по 40 лева. С двойно по-голяма сметка бе изненадано и първото приемно семейство в миньорския град.
На Руска Стоянова за два месеца й били начислени 120 лева вместо досега харчените по 30 лева на месец. Жената все пак платила сметката и поискала проверка на електромера. След намеса на Отдела за закрила на детето токът е пуснат в семейството, което отглежда три приемни деца и се грижи за четири от 12-те си внучета. “Прекъсват тока без предупреждение, а инкасаторките не можеш да ги намериш на работните им места”, оплака се 68-годишен жител на с. Студена. Човекът няколко пъти е търсил служителките, но гишето било затворено преди 15,30 ч. Накрая му спрели тока. Студенчанинът отишъл да плати заедно с таксата за повторно включване. Ядосал се, когато инкасаторката поискала да плати допълнително и за трифазен ток. Абонатът признава, че е бил подпийнал, но държи, че с право е потърсил правата си. В този момент бодигардът в пункта демонстративно показал запасания отзад на колана си пистолет “Макаров”, за да се разбере, че е въоръжен и опасен.
Анна Георгиева
© Стандарт 18.10.2006

Австрийците от EVN удариха и по бизнеса
Седмица след като пропищяха битовите абонати от своеволията на енергото, сега вой надигат и фирмите, научи “Стандарт”. Причината са убийствени правила за ползване на ток от фирмите, които се опита да наложи EVN. Засега обаче срещат сериозен отпор. Пръв срещу монополиста се опълчи директорът на международния панаир Йордан Радев. Това стана, след като австрийците поискаха от големите клиенти да внесат банкови гаранции, в случай че забавят плащанията. “Никога не сме просрочвали дори и с ден плащането на тока, а ни карат да затваряме стотици хиляди левове”, коментира Радев. Заедно с него срещу Енергото скочиха и други представители на едрия бизнес под тепетата. Така енергийното дружество бе принудено да оттегли засега искането си за гаранция от лоялните клиенти. И досега обаче продължава практиката EVN да кара фирмите да строят трафопостове за тяхна сметка, след което ги изкупува на готово за жълти стотинки. Един трафопост излиза на предприемачите над 100 хил. лв., твърдят експерти. Пловдивското дружество дори успяло със своите правила да изгони няколко крупни инвеститори, оплака се и кметът на община Марица Запрян Дачев.
Костадин Аршинков
© Стандарт 18.10.2006

This page is powered by Blogger. Isn't yours?