Хрониките на Чалгастан

07 май 2007

 

Кой кой е

Христо Ковачки
Името на бизнесмена от с. Маджаре, Самоковско, нашумя покрай Косьо Самоковеца. Доста преди това обаче той е закупил чрез различни фирми няколко мини в страната. Една от сделките му, около която доста се разшумя, беше покупката на "Атоменергоремонт" през 2003 г. След това Ковачки започна да гради енергийна империя около себе си. Чрез фирми, в които има участие, или консултира, той е в няколко топлофикационни дружества - Враца, Сливен. Купи през борсата ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. Консултант е на "Брикел", има завод за автомобилни гуми край Габра. Чрез мините си придоби блокиращ дял в капитала на Общинска банка и дълго след това се говореше, че иска да вземе и общинската застрахователна компания. Наскоро се разбра с общинарите в Самоков за създаване на съвместна фирма, която да строи туристически комплекси край Боровец.

Николай Вълканов
Той е бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и дясна ръка на убития шеф на групировката Илия Павлов. Ръководи "Минстрой холдинг". След смъртта на Павлов Вълканов се отдели от MG и взе под свой контрол "Минстрой".
Друга негова фирма - "Бългериън Еко Проджектс", участва с 49% в "Алпине България", която ще строи хидровъзела "Цанков камък".

Валентин Златев
Застава начело на "Нефтохим" - Бургас, след приватизацията на комбината от ЛУКОЙЛ през 1999 г. После става генерален директор на ЛУКОЙЛ-България, след това поема и бизнеса в региона. Баща му Васил Златев е дългогодишен кмет на Правец преди 1989 г. Сега чрез фирми на баща си има туристически бизнес по морето, строи и голф комплекс край Правец. Президент е на баскетболен клуб ЛУКОЙЛ Академик, който в последните години е неизменен шампион на страната. Баща му Васил Златев е собственик на "Агрима" - производител на безалкохолни напитки и дистрибутор на "Пепси" за България. Друга фирма на баща му - "Агрохол", участва в управлението на безмитната зона в Бургас.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?