Хрониките на Чалгастан

07 май 2007

 

Нова тютюнева мафия на Балканите


На Балканите се ражда нова "тютюнева мафия", пише сръбският вестник “Политика”, цитиран от БТА в понеделник. За разлика от мафията по време на санкциите на ООН през 90-те години, която внасяше цигари и ги продаваше по улиците на сръбските градове, новата "тютюнева мафия" изнася цигари за страните от ЕС.

В околностите на Пирот и Димитровград, в граничния пояс към България, която от 1 януари тази година е пълноправен член на ЕС, все по-често са залавяни цигари. Тъй като цената на тази стока в ЕС е висока, многобройни трафиканти купуват в Сърбия цигари с бандерол и ги пренасят в България. Понякога се пренасят и кутии с неплатен акциз. Влизайки в България, те безпрепятствено, без контрол стигат до улиците на градовете на страните-членки на ЕС.

Това било потвърдено от Славолюб Мадич, началник на полицейското управление в Пирот, и Горан Манчич, директор на митницата в Димитровград.

Колко се е разраснала контрабандата на цигари, откакто България е член на европейското семейство, показват данните, че през изминалата година са заловени 36 000 бокса цигари, а сега за няколкото първи месеци тази година, в складовете на митницата в Димитровград се намират над 30 000 бокса. От тях поне две трети е трябвало да стигнат в България и останалите страни от ЕС.

Според данните, предоставени на "Политика" от директора Манчич, броят на заловените цигари на седмица се увеличава с 2000 до 3000 бокса.

Има ръст на задържаната стока и на влизане в Сърбия, и на излизане от нея. Допълнителен проблем е затварянето на българските безмитни магазини на входа на страната, но е оставен такъв обект на излизане към Сърбия. Така български граждани при излизане от България купуват много цигари, внасят ги в Сърбия, а след това се опитват да върнат стоката назад, обяснява Манчич.

Според него голямата разлика в цената на цигарите е причината за контрабандата, коментира изданието. Например цигари "Вайсрой" в Сърбия, легално от будка, могат да се купят за 65 динара (1 евро е равно на 82 динара), а в България струват 2.5 лв. (б.ред. – цената от 1 януари обаче е 2 лв.) Също така цигари "Марлборо" в Сърбия се продават за 110 динара, а в България са два пъти по-скъпи и цената им е 5 лв. (б.ред. – всъщност струват 3.20 лв.)

Най-много цигари тази година са заловени на 7 април. Тогава в празен товарен вагон, който пътувал към България, са намерени 1 560 бокса цигари.

След дълга оперативна работа и следене на група от седем души, те са задържани от полицията в Пирот. Съдия-следовател определи арест за четирима от групата за контрабанда и неразрешена търговия. Повечето от организираната група са от Пирот, а един е от Кралево.

Човекът, задържан в Кралево, имал задачата да изгражда бункери, в които да се крият цигарите. Групата използвала 11 автомобила, които са иззети. Мадич, който е председател на смесена гранична група, която покрива 132 км от граничната линия, казва, че сръбската полиция е задържала и документация на тази група, в която се посочват всичките й дейности. В групата са участвали и българи, а данните за тях по време на среща на смесената гранична група са предадени на тамошната полиция.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?