Хрониките на Чалгастан

16 май 2007

 

Интервю с Тихомир Безлов

Тихомир Безлов е един от създателите през 1990 г. на неправителствената организация Център за изследване на демокрацията, където и до момента е анализатор. Автор е на стотици електорални и политически изследвания. Името му нашумя покрай няколко доклада за състоянието на организираната престъпност у нас. Безлов коментира пред "Стандарт" последните тенденции, свързани с показните убийства в България.

- Г-н Безлов, за пет дни у нас станаха две показни убийства - на председателя на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков и на президента на футболен клуб Локомотив (Пд) Александър Тасев. Как ще коментирате случващото се?

- Най-много поръчкови убийства стават през май и октомври. Но за да си обясним защо стават точно през тези месеци, трябва да има разкрити, доказани убийства. Според някои от началото на прехода те са над 260, а от 2000 г. досега - около стотина. Автоматично обаче не може да се каже кое убийство е поръчково, докато не се разкрие поръчителят му. Има страни, в които водят такава статистика, други не се и опитват. Във Франция например има понятие, буквално преведено - разчистване на сметки в престъпния свят. Много убийства у нас не бихме могли да ги класифицираме в тая група защото разстрелват бизнесмени
за които трудно се намират някакви връзки с криминалните среди. Не говоря за митничари, магистрати, полицаи и бизнесмени, свързани с ъндърграунда. Например кметът на Елин Пелин Янко Янков няма никакви връзки с организираната престъпност. Имаме най-различни подобни случаи, като се започне от компютърни специалисти и се стигне до случайни минаващи, за които не знаем защо са застреляни. Във Франция от 600 убийства годишно около 90 са свързани с криминалната престъпност. В България също се опитваме да правим някакви класификации, да ги наричаме поръчкови, публични, знакови и т. н. Винаги обаче възниква проблемът с критерия. Колкото е по-богата и противоречива фигурата, толкова повече интерес предизвиква. В това отношение всички убийства от началото на годината са много интересни. Убити са шефът на Локо (Пд) Александър Тасев, председателят на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков, Запрянова, майка на убития Константин Дишлиев, изчезна Иван Може, прибавя се и инцидентът с кмета на Елин Пелин. Това е особеното на 2007 г. - за разлика от миналата, когато, като се изключат убийствата на Доктора, автокрадеца Драшко и Бобъра, взривения бизнесмен от Варна
за цялата година имаше 4 по-знакови убийства. Така че като че ли тази година е по-интензивна от миналата. Не може да се сравнява обаче с интензивността на убийствата през 2005 г.
- Може ли да се търси връзка между показните убийства през тази година и предстоящите избори за евродепутати?
- Би било твърде конспиративно. Бихме могли да търсим някакви причинно-следствени връзки, ако имахме местни избори, но при тези за евродепутати - не. Това е особен тип селекция, свързан с по-европейски вид на политик. Такива конспиративни теории от типа, че по този начин се създават проблеми на управляващата коалиция, ми се струват пресилени.
- А свързани ли са с корупционния скандал, който тресе държавата?
- Корупционният скандал не беше насочен към изборите, а свързан по-скоро с някакви вътрешни конфликти. Участниците в тях в един момент изпуснаха управлението им. Тоест конфликтът ескалира, без те да са го искали. Много от нещата, които станаха, не бяха планирани от участниците.
- Мислите ли, че поредното убийство - това на Александър Тасев, е тревожен сигнал за безнаказаност на престъпността у нас?
- Това си е част от икономическата конкуренция. Очевидно нямаме някакви ценностни задръжки. Ако бяхме някаква религиозна нация, вероятно това нямаше да се случи.
- Това означава ли, че изключвате последното убийство да е политическо?
- Не съм запознат в детайли с биографията на Тасев. Това, което ми направи впечатление, е, че се е опитвал да влезе в политиката. Убийството по-скоро е свързано с бизнес или някакви остатъци от силовите отношения - съдейки по това, че Тасев е от Кюстендил, че е шеф на Локо (Пд) и т. н.
- Смятате ли, че убийството на Тасев ще бъде разкрито?
- Ако излезем от гледна точка на някаква статистика, няма да бъде разкрито. Знаете колко разкрити има спрямо брой извършени - и изследвате вероятността. Примерно на 100 убийства, ако 5 са разкрити, 5% е шансът. Начинът, по който можем да прогнозираме, е, ако изхождаме от някакъв натрупан опит. Това са факти, другото са спекулации.
- Това означава ли, че трябва да упрекваме сегашното ръководство на МВР, че не си върши работата?
- МВР не е нищо по-различно от останалите системи, които работят в държава като България, с такъв нисък доход на глава от населението. Недостатъчно развити институции с малък капацитет, а поръчковите убийства изискват много труд. Ако бяхме по-тоталитарна държава с много агентурен контрол - там разкриваемостта би била висока заради големия полицейски апарат. Ние си имаме горе-долу нормален полицейски апарат като пропорция към държавата.
- Убийството ще се отрази ли по някакъв начин на европейския доклад за България?
- Докладът ще бъде критичен, но политическите последици е трудно да се прогнозират. Възможността да ни наложат предпазна клауза трябва да се разглежда и от страната на европейския интерес - по глава "Вътрешна сигурност" например. Налагането й означава, че те няма да могат да използват
европейската заповед за арест - сътрудничество, което е полезно и за тях. Ще си нарушат интереса, а нашия особено няма да го засегнат.
Ако ни наложат финансови санкции обаче, би било много по-интересно. Защото трябва да изтъкнат основанията си, да обяснят защо наказват някого, защото той има проблеми с организираната престъпност.
- Да очакваме ли нови знакови убийства?
- Средно в България през последните години убийствата се движат между 20 и 30. В момента имаме пет. Би било много голямо чудо да нямаме няколко убийства до края на годината. Въпросът е да не станат като през 2003 г., когато бе пикът. Всеки път, когато ваши западни колеги казват "Ужас, мафия", отговорът ми е - обществото всъщност гледа на поръчковите убийства като на социална справедливост.
Такава е нагласата на обикновения човек, а и на повечето медии. Само като се прочете, примерно, наличното богатство на председателя на Общинския съвет на Несебър Янков, се оформя негативизъм. И убеждението, че убийството е социално справедливо. Очевидно хората са разочаровани от прехода и така оценяват несправедливостта му, че това е някакво възмездие. През 2004-05 г. станаха голямо количество убийства, но от това не се променяше рейтинга на МВР. И то не само на Бойко Борисов, който има изключителен пиар талант, а и на Георги Петканов.
- Имате ли представа кой зае мястото на Митьо Очите в Бургаския регион? Говори се, че това е Златко Баретата...
- Това, което се чува от полицейски среди, е, че Златко се е изтеглил от този бизнес. Има различни спекулации, че заради пазара във Варна са се сблъскали Златко Баретата и Митьо Очите. Но е много противоречиво твърдение. Не знам в момента каква е ситуацията, иначе има различни кандидати за мястото на Митьо Очите. Най-често се коментира Боксьора. Нямам представа кой е той. Първо се научават прякорите, а на много по-късен етап се появяват името. Преди две години, когато чух за пръв път за Брендо, никой не можеше да каже истинското му име.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?