Хрониките на Чалгастан

21 май 2007

 

ДПС е купувало гласове в Перник според разследване на НТВ

В „Мини Перник" е работила схема за купуване на гласове в полза на ДПС.
Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия, заснет със скрита камера.
На миньорите са раздавани по 10 лв. с обещанието, че след като пуснат гласовете си ще получат по още 20 лв. По думите на работещи в мините, те са били заплашвани, че ако не гласуват за ДПС ще трябва да си търсят друга работа.
Пред скритата камера касиерка в предприятието призна, че дава пари „за изборите" по указания на шефовете, но след като разбра че е заснета, заяви, че не знае за какво става дума.
Според миньорите схемата за купуване на гласове е работила не само в „Мини Перник", но във всички подразделения, които са собственост на Христо Ковачки, но много от тях са отказали да продадат гласовете си.
Подадените гласове за ДПС в Перник надхвърлят 700.
Според Росен Владимиров, ако е имало купуване на гласове, резултатът за ДПС е щял да бъде по-добър. „Репортажът не доказва, че гласовете са купувани за ДПС", каза още Владимиров като определи обвинението като „леко смешно".
Според говорителя на ЦИК Бисер Троянов "може да се приеме, че има извършено престъпление по чл. 167 от Наказателния кодекс". Според него по случая трябва да бъде сезирана прокуратурата.
Купуването на гласове се наказва с до 3 години лишаване от свобода или пробация.
© news.bg

This page is powered by Blogger. Isn't yours?