Хрониките на Чалгастан

03 юли 2007

 

Принц Кирил купува Локо

Крушата не пада далеч от дървото, казва народът. Тази поговорка с пълна сила важи за царя и неговия наследник Кирил. Вторият син на Симеон със сигурност е взел най-много от бащиния нюх към хазарта. И го доказа със сделките у нас, за които се знаеше, че дърпа конците. По схемата залагаш стотачка на червено и печелиш две се разви и сделката за БТК, за която Кирил дърпаше конците. Купуваш телеком за 230 милиона, препродаваш за 1,1 млрд. Ненапразно Кирил се оказа сред 16-те брокери отличници на "Джи Ел Джи партнърс". Рисковият фонд му даде $25 млн. премия за добра работа и за да го задържи като ценен кадър. Защото Кирил има идеи, които носят много добри печалби. Много от тях са свързани с рискови сделки в България. И вече се реализираха благодарение на това, че кабинетът "Сакскобургготски" успя да се задържи на власт цели 4 години. Икономическият център на управлението на Симеон бе в Лондон в лицето на неговия син принц Кирил. Това призна самият Стоян Ганев в едно от своите интервюта.

Щом се заговори за апетитна сделка у нас, то наоколо със сигурност се върти принц Кирил. Той е сред кандидат-купувачите за пловдивския отбор "Локомотив", научи "Стандарт". Синът на Симеон стои зад британския фонд "Челсфийлд партнърс", който заяви намеренията си да стане собственик на тима след разстрела на президента му Александър Тасев.
Бизнесменът Димитър Герасимов вече преговаря от името на "Челсфийлд партнърс" със съдружника на Тасев - Емил Наков. Той обаче отхвърли първоначалната оферта от 500 000 евро. След това на хоризонта се появиха турските бизнесмени Левент Назифоглу и Зеки Байрам. Дори се заговори, че работата вече е изпечена и даже е подписан предварителен договор за покупка на Локото.
Оказа се обаче, че "Челсфийлд" не са се отказали от сделката. Те са вдигнали мизата и
вече предлагат между 750 000
и 1 млн. евро
съобщиха запознати с преговорите. Дори вчера представители на британците са имали среща с феновете на "Лаута". Всъщност Кирил едва ли ще се откаже толкова лесно от сделка за Локото. Не че е толкова голям запалянко. Едва ли иска да се нареди сред президентите на прокълнатия клуб - живите сред тях са по-малко от мъртвите. Просто Локото притежава нещо, което Кобургите обичат повече от всичко на света - земя.
90 декара почти на пъпа на Пловдив са притегателната хапка за бизнесмените, които се натискат за отбора. Всеки от тях се надява да вземе на концесия комплекс "Локомотив" на "Лаута". Там има няколко терена, полурухнал стадион, тенис кортове, волейболна зала, незавършен хотел и лекоатлетическо хале. Част от спортните обекти се стопанисват от други клубове, които вече нададоха вой срещу включването на техните петна в концесията. Никой не смее да оцени парчето земя на "Лаута". Със сигурност комплексът струва само като терен луди пари, милиони евро. Кандидатите за закъсалия тим, сред които и българската "К И инвест холдинг", вече се изредиха през общината, за да получат гаранции от кмета д-р Иван Чомаков за концесията на комплекс "Локомотив". Всъщност "Челсфийлд партнърс" отдавна са хвърлили око на Пловдив. Защото, ако в София апетитните терени са почти изчерпани,
градът под тепетата е като Елдорадо
за златотърсачите. Британците са искали да вземат Пловдивския панаир чрез създаване на смесено дружество с общината. В тази схема обаче влезе бизнесменът Георги Гергов. През февруари фондът е настоявал за общинска земя до стадион "Пловдив", на която да строи спортна зала с хотел. Последният мерак на инвеститорите отново е за смесено дружество с общината, в която Пловдив да влезе с два терена от общо 48 декара. Единият от тях е до "Колодрума" на Асеновградско шосе, където "Челсфийлд" иска да строи мол. Другият - до стадион "Пловдив" за многофункционална спортна зала. За първия парцел кметът кръстоса шпаги с партньорите си от ВМРО, които искаха на същото място да строят международно стрелбище. Сега общинарите чакат кметът да внесе предложението си за обсъждане в местния парламент. Така че комплекс "Локомотив" и неговите 90 декара ще дойдат дюшеш на британците. Като собственик на пловдивското "Юве" - един от символите на града, те вече ще имат много повече отворени врати за апетитни терени. А Кирил със сигурност знае как да изкара милиони от "Лаута".


Със Спас Русев изтъргуваха БТК

От сделката за БТК може да се учат всички спекуланти по света. За приватизацията на телекома и препродажбата му след това спокойно може да се направи холивудски филм, който да съперничи на "Уолстрийт". За съжаление обаче в ролята на губещите ще са всички българи.
Отдавна се знае, че в основата на далаверата с телекома стои Спас Русев. За него се говори, че е Сивият кардинал на царския кабинет, който заедно с Кирил го управлява от Лондон. Юпитата, които влязоха в политиката ни, даже го наричали "бащицата". Русев лично уговарял Милен Велчев, Ники Василев и Любка Качакова да се върнат и да участват в управлението на България.
По-късно този приятелски кръг уреди продажбата на БТК. Намериха бързо фонд, който да се афишира като подходящия инвеститор, и харизаха компанията за смешни пари - като за свои хора. Така през 2004 г. за 65% от БТК "Вива венчърс", уж собственост на "Адвент", плати само 230 млн. евро. В същото време наши и чужди анализатори твърдяха, че компанията струва над 1 млрд. евро. Това показа и продажбата на остатъчния дял от 35% на борсата през 2005 г., който бе изтъргуван за над 650 млн. лева.
Веднага след сделката човек на Русев влезе в надзора на компанията - Иво Евгениев. Той е съдружник с дясната ръка на Сивия кардинал Любомир Минчев във фирмата "Ем Ел Би Асетс".
През 2006 г. фондът "Адвент" се споразумя с исландския милиардер Тор Бьорголфсон да му продаде "Вива венчърс". Целта всъщност беше да се изтъргува БТК. На 11 юни тази година отпадна държавният контрол върху приватизацията на телекома. И той веднага бе препродаден. Тор го изтъргува на фонд на американския застраховател "Ей Ай Джи". Сделката бе за над 2 млрд. лева.


Задмина татко и батко по богатство

Когато в началото на мандата на НДСВ Милен Велчев като финансов министър направи две сделки за преобразуване на външния ни дълг (както се оказа впоследствие - с голяма загуба за страната), никой не се усъмни в участието на Кирил в начинанието. Ясно беше и това, че от сделките спечелиха, и то много, само брокерите, осъществили спекулативната замяна. Говори се, че в края на годината княз Преславски е купил 4000 дка в Палма де Майорка.Вторият син на Симеон Сакскобургготски, който се смята и за най-богат в семейството, е и най-близко свързан с България. Говори се, че връзката е предимно комерсиална и въпрос на интереси. Кирил Сакскобургготски, по рождение княз Преславски, най-често посещава страната ни и дори писа отворено писмо с критики за управлението й. Той беше няколко години доста активен икономически съветник на бившия президент Петър Стоянов и един от авторите на икономическата програма, с която баща му спечели безапелационно изборите през 2001 г. Кирил лично е подбирал екипа от български юпита, които дойдоха да управляват страната по време на мандата "Симеон Втори", а и до днес някои от тях са във властта. Спрягат го за един от инициаторите на Българския Великден. Приписват му най-активна роля и при създаването на българския "Сити клъб" в Лондон през 1998 г., откъдето тръгват всички тези инициативи. Негови най-близки приятели и съмишленици са Николай Василев, който бе министър на икономиката, на транспорта и сега оглавява държавната администрация, както и бившият шеф на Агенцията по туризъм Марио ал Джебури.
Кирил Сакскобургготски завършва през 1986 г. Принстънския университет, част от "Бръшлянената лига" на САЩ, със специалност квантова физика. Има намерение да се отдаде на научна дейност, но е съблазнен от представителите на инвестиционната компания "Лемън брадърс", които си избират таланти сред дипломантите на престижното учебно заведение. Кирил работи две години за компанията в офиса им в Ню Йорк. Следват още 6 месеца в Париж, преди да се установи окончателно в лондонското Сити. Още в началото започва в "Джи Ел Джи партнърс", която през 2003 г. е купена от голяма финансово-брокерска къща от САЩ. Там се занимава първоначално с корпоративни финанси, а впоследствие се специализира в сливане и поглъщане на компании. Специалист е по пазарите и сделките с Испания, Португалия, Бразилия и Хонконг. Търгувал е и с дългови облигации, в това число и по българския външен дълг.
Кирил се интересува и от туризма в България, предвиждайки, че това е печелившият отрасъл за страната. През зимата на 2003 г. пристига в България и води в Боровец 73-ма испански предприемачи в най-различни области.
Самият той е подчертано спортна натура. Когато е в Лондон, ходи на работа и се придвижва из града с велосипед. Кара ски и сноуборд, а през лятото - сърф и яхти. През отпуските задължително е със семейството си във вилата си в селцето Поререс в Палма де Майорка. Гостува редовно заедно с жена си Росарио на яхтите на испанския престолонаследник и на модния законодател Валентино, който е голям почитател на жена му.
Съпругата му Росарио Надал Пунгдорфила е смятана за една от най-елегантните и красиви жени в Европа. Заедно с Кирил са прекрасна двойка, канена на всички светски празненства на континента. Активни членове са и на клуба на коронованите особи, присъстват редовно на всички сватби и годежи в отбраното общество. Росарио е любимка на световните дизайнери и хора на изкуството като английския актьор Хю Гранд например. Имат три деца - Мафалда, Олимпия и Тасило. Всяка година те присъстват и на коледната служба в българската църква към посолството ни в Лондон. Там ги помнят още като младо семейство с двете малки момиченца на ръце, които обикновено заспиват в края на службата. Живеят в лондонския квартал Челси, в малка стара тухлена къща.


“Джи Ел Джи” върти $20 млрд.

Съдружниците на принц Кирил във фонда за високорискови инвестиции GLG partners управляват капитали за над $20 млрд. Седалището на т. нар. хедж фонд GLG partners се намира в Мейфеър, в самия център на Лондон, северно от Темза. Фондът се занимава с инвестиции във високорискови области, като се търсят максимални печалби. Говори се, че управляват пари на телекоми от Далечния изток. Подобни финансови посредници търгуват с всички видове ценни книжа, облигации по цял свят, но са специалисти в т. нар. кухи операции - купуваш нещо с идеята да го продадеш в най-кратки срокове при най-голяма печалба. Така места като България, наричани нововъзникващи пазари, където цените на имотите растат бясно, са сред най-привлекателните за инвестиции.
След поредица от скандали с наложени милионни глоби за търговия с вътрешна информация GLG partners обяви миналата седмица регистрацията си на Нюйоркската фондова борса като публична компания.
Новият фонд за придобиване със специална цел Freedom ще запази 16 от топмениджърите, като им даде 11 на сто от дяловете на стойност $150 млн. Сред тях е и принц Кирил Сакскобургготски. Простата сметка показва, че всеки един от тях ще вземе акции за $25 млн.
Трансформацията във Freedom привлече веднага инвеститори като Фиделити, Уелингтън и Пътнам и други 20 хедж фонда, сред които и лондонският Och Ziff.
3% от акциите на фонда са изкупени от частния фонд, притежавана от правителството на Дубай и европейската банка Sal Oppenheim.
Още миналия понеделник две нови свежи лица влизат във фонда като директори, за да чистят имиджа на Freedom.
Първият е Пол Майнърс, управител на "Ланд секюритис" и на "Гардиън Медия Груп". Вторият е не по-малко значима и уважавана личност - Уилям Лаудер, управител и изпълнителен директор на козметичния гигант "Ести Лаудер".
Листването на борсата в Ню Йорк се смята като опит обвеяната със секретност дейност на високорисковите фондове да получи "изпиране" и да подобри публичния си имидж. Прозрачността е силно необходима, за да пооправи мъглата на съмнения за законността на операциите на подобни фондове, твърдят анализаторите от британския вестник "Сънди Таймс".
© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?