Хрониките на Чалгастан

20 юли 2007

 

Алкохолен туризъм подлудява курортите

Лъжливите кражби са на мода, казва полицай №1 в Бургас Павлин Димитров


— Г-н комисар, появи ли се нов вид престъпност след приемането на страната ни в ЕС?
— Не, но в Бургас е една от най-тежките областни дирекции на територията на страната, особено в летния туристически сезон. Целият криминален контингент е по нашето Южно Черноморие, защото то е по-привлекателно. Има много престъпни групи, които извършват множество престъпления. Работим по тях заедно с колегите от страната, разбира се, но е трудно, не крия. Имаме вече конкретни случаи на персонал, нает в туристически комплекси, който извършва престъпления. В бранша са случайно попаднали хора, има с криминални досиета.

Близо 500 полицаи за целия сезон работят в крайбрежните райони. Обстановката е тежка — имаме джебчийски кражби, много кражби от плажната ивица особено на чуждестранни туристи. Те не са подготвени, не знаят какви са рисковете на територията на страната.

— Увеличава се летният тип престъпност, джебчийските кражби, а проституцията?

— Голяма част от проституиращите лица извършват и грабежи, и джебчийски кражби. Има много представители на тази гилдия, които не са местни, прииждат от цялата страна.

— Чуждите туристи са неподготвени, но май и сред тях има такива, които мамят?

— В голямата част от случаите, когато имаме регистрирани грабежи или джебчийски кражби, туристите са скланяли да им бъде извършена някаква сексуслуга... Това е истината. И по време на тази история той става и жертва на друго престъпление. Обикновено след употреба на алкохол се случват тези неща и много често туристите не ни казват истината. Обикновено те заявяват, че движейки се по пешеходната алея, някой от чантичката, която е закачена плътно на колана му, бръкнал и му откраднал златния часовник примерно. Това не е вярно. На второ място — туристите са бедни. Не е тайна, че нашето Черноморие се посещава от бедни хора и голяма част от тях са недобросъвестни. Декларират кражби, заявяват кражби например на цифрови апарати и видеокамери. Бога ми, никой не може да докаже дали са внесли такава техника в страната! Много държат обаче веднага да им се даде удостоверение, че има извършена кражба на този и този предмет. Използват ситуацията и чрез своите застрахователи си получават премии. Така си покриват почивката по нашето Черноморие.
Преди 2 седмици имахме много характерен случай, в който туристи, които са обявили кражба на имущество и документи за самоличност, след като им бяхме издали пасавани, на аерогарата тръгнаха с оригиналните си документи за самоличност...

— Има ли "алкохолен туризъм" у нас?

— Голяма част от туристите правят "алкохолна почивка" или "алкохолен туризъм". Немалка част от тях кацат на аерогара Бургас пияни и в такова състояние напускат страната. Имахме турист, не си спомням от коя страна беше, но дойде от скандинавските държави. След по-сериозен запой пита полицейските служители къде се намира. Те му обясняват, че е в България, в Слънчев бряг, най-хубавия курорт... а той се учудва и пита: "Какво правя тук? Аз трябваше да съм на Канарските острови..." За съжаление голяма част от нашите туристи са точно такива. И хората в Европа трябва да го знаят!

— Наистина ли по улиците на Слънчев бряг лежат мъртвопияни туристи?

— Да, за съжаление. Препоръчвам ви да дойдете с наш екип в курорта, най-добре след полунощ. И да видите с очите си за какво става въпрос. Драматично е.

— Полицията нищо ли не може да направи, за да ограничи това масово пиянство?

— Можем да се намесим само що се отнася до употребата на алкохол от малолетни и непълнолетни. Знаете, че е забранена продажбата на алкохол на тази група лица. Контролът обаче е изключително труден, тъй като полицаите не могат да дебнат всички сервитьори — в Слънчев бряг има над 200 заведения. Що се отнася обаче до явлението алкохолен туризъм, полицията няма правомощия да забрани на пълнолетни туристи да консумират алкохол. Единственото, което можем да направим, е да задържим пияните, но само ако нарушават обществения ред или за хулиганство. Но фактът, че туристи лежат пияни по плажа и по улиците, си е факт и ние с нищо не можем да го променим. При откриването на сезона бе обявено, че Слънчев бряг е най-купонджийският курорт. Да, така е и там всичко е позволено. Но аз се разграничавам от това. Какво друго можем да направим? Можем да прибираме всяка вечер пияните, които лежат по улици и градинки, и да ги водим в отрезвителя. Но истината е, че на практика нямаме ресурс, за да правим това. В Бургас има само едно отрезвително отделение с много лоша материална база. И ако тръгнем да прибираме пияните, всъщност полицията трябва да зареже всякаква друга работа и да се занимава само с това, нелепо е.

— Как ще коментирате последния инцидент в несебърската дискотека "Хелп", при който бе убит шведски турист?

— Работим много сериозно по случая. Моето лично мнение, с което не искам да ангажирам прокуратурата, е, че действително двамата шведски туристи са проявили голяма агресия. За да бъде овладяна тя, охранителите са предприели действия, но определено са си превишили правомощията.

— Доколко отговаря на истината, че полицейски служители са наблюдавали безучастно жестокия побой и не са се намесили?

— Знаете, че разпоредих проверка. Има такива съмнения и данни, че наистина се е случило. Но проверката още не е приключила. Очаквам утре доклада, а след това военна прокуратура ще се произнесе.

— Преди няколко седмици автомобил в Ахелой осъмна с две забити кирки. По-рано кола в Несебър бе намерена с 4 такива сечива... Поредицата от тези случаи всъщност тръгна от Бургас. До какви изводи стигнахте?

— Това е почерк, характерен за Бургаски регион и датира от 2005 г. Стигам до извода, че този вид престъпления не се извършват от една престъпна група. И е начин за предупреждение. Но гражданите трябва да знаят едно: те трябва да са откровени пред полицаите. За тези 8 случая, за които говорите, никой не каза, че има причина някой да извърши отмъщение срещу него. Никой не е бил заплашван.
Всеки има чист бизнес всеки е в много добри отношения с цялата общност... Никога не е имал конфликти... Той не може да сподели пред нас евентуално кой би могъл да поръча да се направи това... Ако повярваме, ще трябва да търсим хулигани, хулигански подбуди. Ако хората не искат да ни сътрудничат по конкретните престъпни посегателства спрямо тях и други лица, няма да се получи. Ние сме в Европа, но нека и гражданите да бъдат европейци, да имат същото отношение към полицията.

— Как ще коментирате последните изявления на адвоката на Митьо Очите, че той е в много тежко здравословно състояние и при нечовешки условия в ареста?

— Не смятам, че мога да дам каквото и да е становище по този въпрос. Случаят "Митьо Очите" е вече от компетенцията на прокуратурата и съда. Нека те си свършат работата.

Елена Димитрова и Агенция Фокус
© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?