Хрониките на Чалгастан

24 октомври 2007

 

ВИС прилапа златен терен

Навремето достъп на висаджиите до паркирането в София дава бившият шеф на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Георги Василев, който бе убит посред бял ден в центъра на София през 2005 г. Преди това той успява посредством промяна на две срички да създаде фирма "Паркиране и гаражи" в съдружие с хора на ВИС и чрез търг между подставени фирми да ги уреди с най-апетитните паркинги. Говори се, че и сега зад консорциума, купил борсата, също има съдружници от доскорошния общински съвет.

Столичната общинска агенция по приватизация сключи рекордна сделка в края на миналата седмица. Най-апетитната зеленчукова борса - "Слатина", бе продадена за 75, 4 млн. лева - доста повече от стойността на обикновено тържище, но пък значително по-малко от пазарната стойност на един имот.

Парите ще отидат за мащабен инвестиционен проект в столицата през идната година, твърдят общинарите. Но ако те ликуват, двойно по-златна е сделката за купувача - "Слатина Булгарплод консорциум". Неин управител е Светлана Каменова, съпруга на дясната ръка на изчезналия бос на ВИС Мето Илиянски - Красимир Каменов (Къро). Тя винаги представлява съпруга си в подобни сделки - нейното име стои и като съсобственик на "Паркиране и гаражи мениджмънт", които държат едни от най-възловите паркинги в столицата - пред ЦУМ, на НДК, на басейна "Спартак". Имат и разрешение за издигане на многоетажен паркинг на Лъвов мост. Според запознати, след като сложи ръка на паркирането в града, ВИС опитва да се компенсира за изгубената борса в Илиянци, от чието име идва прословутият прякор на Мето. Навремето босът на ВИС контролираше пазара и в този период то бе известно като разпределител на контрабандни стоки.

За момента "Слатина Булгарплод" купува тържището с уговорката, че ще го запази като борса в близките 15 г. В противен случай трябва да плати като неустойка същата сума. Това обаче не би било толкова трудно, като се има предвид, че 7 от общо 250 дка на терена се намират в "Хладилника" и са на територия с разрешение за високо строителство. Ако получат строителна виза, собствениците биха могли да вдигнат там дори и небостъргач и да платят неустойката в рамките на година само от продажбите на офиси. По-голямата част от територията, която се намира в посока аерогара София, обаче е в зоната, предназначена за покрити тържища, които обаче могат да бъдат подземни и многоетажни.

Засега купувачите са декларирали, че смятат да инвестират в придобивката си 3 млн. лева. Запознати твърдят, че покупката на "Слатина" всъщност е документално узаконяване на нещо, което се знае отдавна - че ВИС така или иначе държи тази борса и сега просто си я взема от общината. Хора на Къро, негови бивши съдружници във фирмата "Абоба 2000", която той притежава заедно с изчезналия Мето, са били в досегашната управа на "Слатина Булгарплод ЕАД" преди продажбата. Те са диктували цените и доставките и досега. От борсата столичната община е спечелила за последната година едва около 330 хил. лева. Ако това наистина е реалната печалба, тържището едва ли би било оценено толкова скъпо при обявяването му за продан, твърдят експерти. Според тях в последните години борсата умишлено е губела, за да се стигне до приватизацията й. "Сделката е подготвяна две години", твърди надзорникът на Столичната общинска агенция по приватизация Светлин Лисичков. Факт е обаче, че само две фирми са участвали в конкурса - висаджийската "Слатина Булгарплод", създадена в последния ден преди да изтече срокът за купуване на тръжната документация, и "Химимпорт". Тръжна документация са купили 18 дружества, но повечето от тях са се отказали от участие, когато са разбрали, че там не може да се строи.

© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?