Хрониките на Чалгастан

10 октомври 2007

 

Инфаркт покоси мишена на Маргините

Никола Дамянов се е почувствал много зле във вторник около 5 ч сутринта. Близките му веднага извикали Бърза помощ. Пристигналият медицински екип установил, че Дамянов в момента получава инфаркт. В дома на финансиста е изпратена и втора линейка с реаниматор и кардиолог. Медиците качили Дамянов в реанимобила и с пуснати светлини и сирени потеглили към Александровска болница. По пътя обаче бизнесменът издъхнал. "Дамянов е получил най-тежкия възможен масиран инфаркт - с проводни нарушения. Въпреки борбата да го спасим за съжаление не успяхме", обясни шефът на Бърза помощ Георги Гелев.

Името на Дамянов нашумя около процеса срещу братята Маргини и бандата им. Според тезата на обвинението финансистът принадлежал към конкурентна групировка, която чрез застрахователно дружество "Армеец" е застрашавала бизнеса на Красимир и Николай Маринови, които също се занимавали със застраховане. Друга версия на прокуратурата гласи, че Дамянов отпуснал около 200 хил. паунда назаем на бившия разузнавач и представител на "Армимекс" в британската столица Петър Попов. Същият минал за доверен човек на Маргините. Парите били за сделка с противогази в Бейрут, а с бързата печалба Попов щял да лекува болното си дете. Първоначалната инвестиция трябвало да бъде върната в рамките на 2 седмици. Това обаче не се случило.

Впоследствие, за да не се връщат парите, било взето решение кредиторът да бъде ликвидиран.

В съдебната зала обаче Попов заяви, че братя Маринови ги познава единствено от медиите и никога не се е виждал с тях. А взаимоотношенията му с Дамянов били уредени далече преди да се чуе, че се готви атентат.

Никола Дамянов стана известен като човека, създал империята около "Химимпорт" и "Гленкор" за търговия с горива и зърно. Той е председател на Надзорния съвет на Централната кооперативна банка, притежавана от ТИМ. Преди това е бил зам. генерален директор на външнотърговското предприятие "Химимпорт", което стана собственост на варненската компания. Оттам обаче уточниха преди време, че Дамянов няма дялово участие в ТИМ.

През 1984 г. той напуска България, като се жени за българка в Канада. Започва бизнес в Англия. Първата му фирма се казва "Дарик" и е направена съвместно с англичанин, като продават опаковъчни линии и теглилки на Балканите. От 1991 г. изнася торове и калцинирана сода от България. Разширява бизнеса, работи със САЩ. Прехвърля се към американската фирма "Марк Рич", която доставя нефт на "Нефтохим". Според думите му бил основен доставчик за бургаската рафинерия до приватизацията й. Преди фаталния инфаркт живее поравно в София, Лондон и Канада.

Мария Максимова

Прочу се като човек на милиардера Рич

В родния бизнес Никола Дамянов има славата на човека, който е тясно свързан с икономическото и финансово развитие на групировката "ТИМ холдинг". Мнозина считат, че покойният финансист е бил мозъчният й тръст. Твърди се, че като дългогодишен директор на "Химимпорт" е бил "топлата връзка" между ТИМ и американския милиардер Марк Рич. Той сътрудничел с фирми от структурата на варненската компания по отделни проекти. По времето на Тодор Живков Дамянов е бил смятан за приближен на тогавашния министър на търговията Христо Христов. Така тръгват и големите сделки на ТИМ със зърно, изнасяно от фирмата "Гленкор", собственост на Марк Рич. Всеизвестно е, че групировката слага ръка на най-големите зърнобази и силози не само в Североизтока, но и в цяла България. Още през средата на 90-те години тя успява да купи бази и силози на бившата ДФ "Зърнени храни". Към тях прибавя след това и хамбарите на скандално известния и задлъжнял зърнен търговец Филчо Колев от Пловдив. В края на 2000 г. е покупката на външнотърговското дружество "Химимпорт", а след това следва покупката на ЦКБ, считана за най-голямата сделка на варненската група. ЦКБ след това купи фалиралата Добруджанска търговска банка, а заедно с нея 8-те силоза и най-голяма мелница в Добруджа.

© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?