Хрониките на Чалгастан

18 октомври 2007

 

Доктори опоскаха „Пирогов” до кокал

Лекарка изнесе скъпо оборудване, остави само стария радиатор

Кражби на оборудване, финансови злоупотреби, семейни афери - скандал след скандал разтърсват "Пирогов" месеци след стачката. Преди ден новият шеф на Института за спешна помощ доц. Димитър Раденовски огласи и доклад за финансовото състояние на болницата, според който тя е затънала в дългове. Средно по 15 млн. лева борч годишно трупа "Пирогов". А все още не са запълнени всички дупки, през които институтът се източва. Краде се всичко - от документи до скъпо оборудване.

"Пирогов" има нужда от сериозно лечение. Тя е във финансов колапс, след като през последните години се е развивала на автопилот. Това стана ясно от доклада за развитието на болницата от 2003 г. насам, изготвен от новия директорски борд в лечебницата. Всяка година "Пирогов" завършва с дълг към кредитори в размер на 13-15 млн. лв. И в момента дължимите суми към кредиторите са 11 млн. лв., които до края на годината ще набъбнат минимум с 1 милион. Това обяви директорът доц. Димитър Раденовски. "Пирогов" има нужда от спешна финансова инжекция в размер на 12,5 млн. лв., за да се предотврати фалитът и да продължи да обслужва пациенти, намери смелост да каже доскорошният ръководител на Четвърта хирургия.

Епикризата

През последните няколко години "Пирогов" страда от хроничен недостиг на средства, е финансовата диагноза на Института за спешна помощ. От началото на 2006 г. здравното министерство престана да превежда пари и институтът мина само на издръжка по клиничните пътеки на здравната каса. "Пирогов" обаче е необикновена болница. Тук се приемат 24 часа в денонощието тежко пострадали пациенти при катастрофи, домашно насилие, престрелки, злополуки по време на работа и пр., мнозина от които с нередовни здравни вноски. Лечението на тези болни често надхвърля в пъти сумите, които са залегнали в рамковия договор за клиничните пътеки (които от своя страна са съобразени с гласувания от Народното събрание годишен бюджет на НЗОК). Така например здравната каса плаща за болничното лечение на пациенти с изгаряния 7000 лв. За най-тежко пострадалите миньори в мина "Ораново" обаче "Пирогов" изхарчи между 50 000 лв. и 100 000 лв. Тежко е ежедневието и на специалистите от детското урологично отделение, които лекуват малчугани с болни бъбреци от цяла България. Те обаче трябва да се "вместят" в рамките на 452 лв. (за по-леките операции) и 1220 лв. (за сложните случаи). От тези скромни суми, разбира се, трябва да остане за заплати на медицинския персонал, че и за режийните.

Нарушенията

Липсата на адекватно заплащане на лекарския труд е принудила докторите да търсят изход от задънената улица. Някои направо или със заобикалки са казвали на пациентите си, че за да получат качествена медицинска помощ, ще трябва да си платят. Талантливият коремен хирург Стоян Пернишки е един от тях. Случаят с 1500-те лв., които поиска, нашумя най-вече поради факта, че за първи път доктор бе уличен във вземане на рушвет. Няма да позволя да се петни името на института, лекар, позволил си такава волност, ще бъде уволнен, категоричен е доц. Раденовски. Той ще разчита и на информация от здравния омбудсман, който до края на годината ще изслушва всички недоволни пациенти в "Пирогов".

Болницата е била източвана и по по-лежерен начин. Някои от търсените хирурзи предлагали на пациентите си да ги оперират в частни клиники. Така, извън стряхата на "Пирогов", те си изкарвали "добри пари за черни дни". Не е тайна, че основната причина за това тъкане на два стана са ниските възнаграждения. Средната докторска заплата е около 500 лв., сестрите вземат по 330 лв., а санитарите - по 200. През последните години пироговци непрекъснато роптаеха, а през май дори започнаха протести. По-късно исканията им се обърнаха срещу тогавашното ръководство начело с доц. Спас Спасков. Изнесеният този вторник от наследника му доклад показва, че те са имали право. "Пирогов" буксува заради лош мениджмънт и липса на каквато и да е координация между отделните лечебни звена, заяви доц. Раденовски.

Скандалите

Преди дни доц. Раденовски издаде заповед за освобождаването от работа на петима от управлението на "Пирогов", сред тях и семейство Павлови. Ирена и Борислав са били отговорни за стопанисването на материално-техническите средства и капиталовите разходи повече от 10 години. Досега проверки на здравното министерство в института не са открили финансови злоупотреби. Такива обаче има, и то в особено големи размери, твърдяха доктори още по време на тазгодишната стачка. От стачния комитет дори настояха в болницата да влязат експертите на Икономическа полиция. Това трябва да стане час по-скоро, още повече че Ирена Павлова и Борислав Павлов се опитаха на 16-и този месец да изнесат най-нагло от кабинетите си важни финансово-отчетни документи и договори. Те били спрени на бариерата от шефа на охраната, комуто се сторил твърде съмнителен фактът, че уволнените са яхнали служебната камионетка "Баркас". Извиканите спешно полицаи щракнаха белезници на ръцете им и ги отведоха на разпит в Шесто РПУ. Тепърва следователите ще нищят какви са прегрешенията им.

Скандалите обаче не свършват дотук. Вчера

д-р Диана Цеклеева, която е освободена от ръководната длъжност в Първо вътрешно отделение, си позволила да изнесе всичко от кабинета си, оставяйки стаята "по парно". Когато нейната заместничка д-р Мария Миланова влязла, не повярвала на очите си. Там нямало и помен от дарените от фирма компютър и офис мебели. Това не е частна собственост, даренията са за болницата, коментираха доктори. В момента обаче в института не съществува наредба, която да регламентира въпроса с даренията. Тепърва ще се пише специална наредба. Ще има и наредба за лоялна конкуренция, в която ще залегнат определени изисквания към работещите в "Пирогов".

Лечението

"Пирогов" ще стъпи на краката си, убеден е доц. Димитър Раденовски. Освен еднократната финансова държавна дотация Институтът за спешна помощ вече ще получава пари от здравното ведомство и за пациентите в реанимацията. Министерството предвижда 42 млн. лв. през 2008 г. за тежките случаи в болниците. Бъдещето на "Пирогов" обаче е немислимо без промени в структурите му. В момента в него работят четири хирургии, в които се дублират много медицински дейности. Травматологиите също са четири. Налага се обединения на клиники и по-добро организиране на дейностите, е на мнение новият директор. Той е убеден, че ръководният състав трябва да се подмлади. Обещаните конкурси за нови шефове на клиники ще стартират през ноември. Ще започнем от травматологията, която е на 11-ия етаж, и оттам надолу, каза за "Стандарт" доц. Раденовски.

Очаква се ефективността да се повиши и с прекратяване на неизгодни договори. Като например тези със собствениците на частна медицинска апаратура, която ползват лекарите. Или с наемателите на болничната кухня. Вече са прекратени деловите отношения с хората, които стопанисваха магазинчето в двора на лечебницата. Разчистването на постройката, която се намира точно зад болничния параклис, ще даде възможност това пространство да се използва по-пълноценно. Постепенно ще бъде закупена и нова апаратура. Има идея да се вземе ангиограф, с който ще бъдат обслужвани пациентите с инфаркт. Тези хора сега се пренасочват към Националната кардиологична болница, "Св. Екатерина" или "Св. Анна". По предварителни разчети само тази дейност може да донесе на института 3 млн. лв. приходи. Клиниките ще заложат и на лапароскопските интервенции, известни като безкръвни операции.

Страницата подготви Румяна Милева

© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?