Хрониките на Чалгастан

16 октомври 2007

 

Съдът извади бяло знаме за Маргините

Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин може да съдят България в Страсбург след приключване на делото. Процесът, който трябваше да докаже на Брюксел, че се борим с организираната престъпност и мафията, се превърна в сапунен сериал за родното правосъдие. Обвиненията, че братята подготвяли убийствата на Иван Тодоров - Доктора, бизнесмена Никола Дамянов и генерал Любен Гоцев звучаха несериозно още след ареста на знаковите сикаджии. Според запознати с делата им има куп други неща, в които двамата да бъдат обвинени, но прокуратурата не е засегнала нито едно от тях.

Още в началото на процеса стана ясно, че обвиненията срещу Маргините се крепят на показанията на един свидетел. Дни след като беше обявено, че той е анонимен и защитен, в медиите изтече информация, че това е Велин Добрев - Вили Моториста. Полицията сложи охрана на близките на мъжа в кв. "Изток" заради заплахи по домофона. На него се разчиташе да вкара Маргините и петимата им съучастници - братята Иво и Светлин Карагеоргиеви, Веселин Тошев, Стефан Рангелов и Бисер Илиев в затвора. Само че по-малко от година след ареста ключовият свидетел се издъни. Велин Добрев не разпознал свой подпис под протокол за следствен експеримент, с който е проверена достоверността на показанията му. По време на експеримента той трябвало да посочи места и адреси, за които твърди, че са обсъждани при подготовката на трите убийства. Добрев признал, че преди време употребявал наркотици и е получавал припадъци. "Маргина да не е луд, та да поръча три сериозни убийства на наркоман. Пък и да му даде пистолет и осем патрона. Това не става така", каза за "Стандарт" познат на Големия Маргин.

За да спасят по някакъв начин положението, магистратите извадиха година след ареста втори защитен свидетел. Анонимният мъж, воден под номер 7771, дал няколко пъти показания срещу братята пред следователи, ангажирани със случая. Надеждите той да обърне делото и да бъдат вкарани Маргините в затвора, се провалиха, след като впоследствие свидетелят се отказал от показанията си. Злите езици твърдят, че е бил заплашван, но това не може да бъде доказано. Още повече че той не се е оплакал и е ясно, че няма и да го направи.

Две години след ареста братята са на свобода под домашен арест, а гледането на делото се отлага почти всеки път. Двама от нарочените за убиване вече не са между живите - Иван Тодоров - Доктора миналата година беше застрелян, а преди дни Никола Дамянов си отиде след инфаркт. Прокурори твърдят, че това няма да промени хода на процеса и Маргините ще бъдат вкарани зад решетките. Това обаче е твърде съмнително, защото доказателствата за подготвяните убийства са косвени.

След като делото зацикли, година след ареста на Маргините бяха запорирани имоти и сметки на Красимир Маринов и съпругата му Мария. Техни близки обаче твърдят, че Големия Маргин няма пари в банките, а е невъзможно да му се отнемат имотите в чужбина. На Запад при закупуването на недвижимо имущество властите стриктно проверяват откъде идват парите и дали не са натрупани от престъпления, както и дали не са "изпрани".

Докато братята търкаха наровете, малкият свари и да се ожени. Николай и приятелката му Мария си казаха "да" през януари 2006 г. в сградата на националното следствие. Сватба зад решетките се наложи, за да може Мария да има право на свиждане с Малкия Маргин. След сватбата той започна да получава световъртежи и накрая излезе от ареста. Брат му пък получи относителната си свобода още по-рано. След десетки жалби и операция от дископатия, през 2006 г. той смени килията с домашен арест. До преди месец "на топло" оставаха само двама от обвиняемите - Стефан Рангелов и Бисер Илиев. Съдът обаче изпрати и тях навън поживо по здраво срещу 10 бона гаранция на човек. В съда те заявиха, че им е оказван натиск да свидетелстват срещу Маргините, за да бъдат пуснати под гаранция. Двамата бяха последните от групата, които все още не бяха на свобода. Преди време се оказа, че Иво Карагеоргиев страда от слабо сърце, а за брат му Светлин не бяха събрани достатъчно доказателства и той напусна ареста срещу "подписка". Веселин Тошев пък беше опериран от язва и е навън срещу гаранция от 5000 лв. Повече от 20-те адвокати, защитници на Маргините, пък редовно се разболяват и делото не може да тръгне. Две години след ареста на Маргините шансът те да бъдат осъдени намалява с всеки изминал ден.

Ирен Делчева

© Standart

This page is powered by Blogger. Isn't yours?