Хрониките на Чалгастан

14 май 2008

 

Лето господне 2008 – старата песен на нов глас

Леят бетон до шезлонгите

Нагли строители наливат бетон до шезлонгите, в които се препичат първите туристи на Слънчев бряг. Самосвалите изнервиха до краен предел и туроператорите. Те се оплакват, че бригадите не довършват хотели, а копаят основи на нови. Опасяват се, че строителство ще има през целия сезон, въпреки че Законът за черноморското крайбрежие определи 15 май за спиране на градежите.

"Елате да видите и да снимате как на пет метра от басейните работи бетонпомпа. Къде е кметът? Срам ме е да погледна хората в очите", ядосваше се вчера Елена Иванова - председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Над 200 туристи има само в района около хотел "Делта" в момента, където строителните бригади работят ударно. Според Иванова това е предпоставка за опасен сценарий - туристите снимат строителните "атракции", след това пускат кадрите в немски вестници и искат обезщетение от туроператора. "В тази страна трудно се прави бизнес, не може след като първият чартър с туристи е на 28 април, датата за спиране на строителство да е 15 май. Не знам кога изобщо ще успее тази техника да излезе от комплекса, не се наемам с прогноза", допълни още Иванова. Кметът на Несебър Николай Димитров е отказал да издаде заповед за преустановяване на строителните работи от 1 май, като се е позовал на Закона за устройство на територията. "Съсипва се цялото Черноморие под носа на правителството. И тази година ли ще бъде осеяно с кратери за чужденците?", питат се от браншовата структура.

Стела Николова © Стандарт 2008

Строеж взе жертва в Созопол

Строежите по морето взеха поредната си жертва. 29-годишният работник Мехмед Мустафов е загинал при токов удар в Созопол. Инцидентът е станал на 9 май, но Инспекцията по труда научила едва вчера. Мустафов бил повален, докато с колеги пренасял арматурно желязо. Драмата се разиграла на строителната площадка на вилно селище в местността Буджака в Созопол. Изпълнител на обекта е "Главболгарстрой". Работникът обаче е бил нает от софийска фирма подизпълнител. Той е имал трудов договор, но към две други фирми, а не и към фирмата подизпълнител, каза началникът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков.

© Стандарт 2008

Чаят по-скъп от бирата; 20 лв. излиза обяд край вълните, цените скачат през юни

Въпреки неуредиците преди старта на сезона кръчмите по морето вече започнаха да надуват цените. При всеки скок на температурите с пет градуса качваме по левче в менютата, потриват доволно ръце ресторантьори край плажа.

Така ако през април кафето е струвало около 1,50 лв., сега вече стига 2,40 лв. Толкова струва и чаят, ако е студен и поднесен в някое невзрачно капанче. Има обаче елитни заведения в Слънчев бряг, които предлагат горещите отвари за 7 лева. Затова по-добре пийте бира - в зависимост от марката, цената й върви от 1,50 до 3 лева, обясняват търговци. Повечето от тях са наточили голямата тесла за 1 юни. Дотогава все още могат да се видят нормални цени. Кебапчето и кюфтето на Слънчев бряг са по 1,40, а пилешкото шишче е 2,50. Порция пържени картофки струва 2,20. С левче е скочила цацата - порцията върви по 2,50 лв. Засега най-голямо е увеличението при салатите - цените им започват от 4 лв.

Кръчмарите по Северното Черноморие също се готвят за лъвски скок. Първите туристи там дойдоха още в края на март и цените запълзяха нагоре. Голямото поскъпване обаче ще е през юли. В момента за около 20 лева всеки може да обядва и да остане доволен. В тази сума ще се вмести една малка ракия с шопска салата, двойка кебапчета с пържени картофи и бира плюс сладолед за десерт.

Заведенията предлагат и екзотични хрупкави скариди в масло и калмари пане за по 6,50 лв., панирани ролца от раци за 3,30, миди пане за 4,50 лв. Рибното меню също е богато и разнообразно - 300-грамова порция цаца е 3,80 лв., сафридът - 6,50, попчетата са 4,20, карагьозът гони 7 лева, панирано филе от акула е 7,80 лв. Скумрия на скара се предлага по 4,80 лв, пъстървата е по 7,50 лв, порция паниран хек излиза 5,80 лв.

Стела Николова, Добромир Радушев © Стандарт 2008

170 евро за седмица в Лисабон

Българите, които са разочаровани от родното Черноморие, могат да почиват в Португалия само за 170 евро на седмица. Срещу тази сума те ще бъдат настанени в 4-звезден лисабонски хотел. Подобни изгодни предложения има и за Испания. Атрактивната оферта е на новооткрития туристически информационен център на Съюза на инвеститорите в Мадрид, съобщи главният секретар на сдружението Соня Колтуклиева. Представителствата ни в страната на Дон Кихот ще са три. Веднага щом бъде бъде отменена предпазната клауза за българските частни авиокомпании, наложена от Брюксел, съюзът планира да организира и low-coast полети от Испания до летищата в Пловдив и Русе.

Представителството ще предлага на испанския пазар и почивки у нас, които ще са с 200 евро по-евтини в сравнение с местните туроператори. Испанците са сред най-пътуващите нации след немците, но все още нямат традиция да идват у нас, коментира Колтуклиева. Страната ни обаче може да се похвали с неофициална реклама на Иберийския полуостров. Във веригите магазини "Зара" се предлага козметика под марката "Българска роза". Ако се възползваме и от известността на родните футболисти, можем да привлечем много гости от Мадрид, коментират от бранша. Авиокомпанията Business Air на Ветко Арабаджиев ще предлага и полети за ВИП посетители.

Наталия Малчева © Стандарт 2008

This page is powered by Blogger. Isn't yours?