Хрониките на Чалгастан

08 май 2008

 

В Смолян и Ловеч не виреят бандити, в София мафията е най-страшна, във Варна е в комбина с руската

Видин, Ловеч и Смолян могат да си отдъхнат. Според МВР там организирана престъпност няма. Родната мафия действа в 10 области, затова там ще останат и звената за борба с организираната престъпност, призна за "Стандарт" източник от вътрешното ведомство. Освен в София, Варна и Бургас пипалата на групировките са се разпрострели в Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Плевен. Много бандити има и в Перник и Хасково. Това са местата, където се развива голям легален бизнес, покрай който се върти двойно по-широк нелегален, обясниха антимафиоти. Основата му е поставена през 90-те години, сега вече териториите са разпределени между бандитските структури. В по-малките градове и местата, където мафията няма интерес и не съществува, ще бъдат премахнати регионалните звена за борба с организираната престъпност. Това ще бъдат част от структурните промени, които ще бъдат направени в ГДБОП, откъдето тръгна "генералският" скандал, довел до оставки в МВР. Проверка на ДАНС показа, че антимафиотите не работят ефективно и промените са крайно наложителни.

Меката на групировките е София – тук са концентрирани мафиотските организации, които имат "филиали" и в страната. Те се занимават с дрога, проституция, отвличания на хора, пране на пари, убийства и взривове. За всяка от бандите има многотомни разработки, голяма част от които така и не са стигнали до реализация. В МВР има информация за всеки един от босовете и подчинените им, но повечето шетат на свобода. Второто място твърдо държи Варна със същите "ресори". По данни на антимафиотите в морската столица има срастване на българските групировки с такива от бившите съветски републики и Русия. Градът е и основно у нас място за пране на пари и контрабанда. Не по-малко силни са наркогрупировките – през Варна транзитно по море минават сериозни количества дрога. По същия начин се вкарват цигари без бандерол, които се произвеждат на украински и руски кораби в Черно море. Възможно е тук да бъде увеличена бройката на антимафиотите.

Не по-малко "оперативно интересен" е и другият голям морски град – Бургас. Независимо че полицията удари най-силната групировка там – на Митьо Очите, продължават да съществуват организирани престъпни групи, които се занимават най-вече с наркотици.

Регионално звено за борба с организираната престъпност ще има и в Пловдив. Градът се прочу с печатници за пране на пари, които бяха разбити. Той е силен обаче с групи, организиращи трафик на хора, най-вече проститутки зад граница. Антимафиоти ще има и в Стара Загора. Намиращият се наблизо Казанлък се прочу с големите количества незаконно оръжие, което редовно е откривано у хора от града. Той е основен "снабдител" на килъри и бомбаджии у нас. Доста проблеми на полицията създава и Благоевградският регион, където също ще има антимафиоти. Специалитетите тук са трафик на проститутки и наркотици, заради което често стават поръчкови убийства. Петрич и Сандански са сред невралгичните точки в региона.

Ще се съхрани звеното на БОП и в Хасково. Районът е граничен и известен с контрабандните си канали и дрогата. Според антимафиоти крайно необходимо е да има техни представители и в Перник. Въпреки че градът е малък и е до столицата, той си има собствена мрежа от бандитски организации, с които години наред полицията не може да излезе на глава. Ще бъде оставен РЗБОП и в Плевен, макар че там няма ярко изразени групировки. С мафията ще се борят и в Кюстендил, в региона на който влиза Дупница. Градът се прочу покрай скандалите с братя Галеви, за които се говори, че въртят наркотици, но всички полицейски разработки срещу тях завършваха с неуспех.

Антимафиоти смятат, че абсолютно излишно е да има техни представители в градове като Видин, Ловеч, Ямбол, Монтана, Добрич, Шумен, Смолян. В последния никога не са засичани мафиотски организации, въпреки че наблизо е апетитният курорт Пампорово. В по-малките градове, където има регионални звена на БОП, антимафиотите също ще бъдат съкратени. На хората ще бъде предложено място в другите структури на полицията и най-вече в криминалната. Идеята отлежава в ГДБОП близо 3 г., но никой досега не се нае да я реализира.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?