Хрониките на Чалгастан

13 май 2008

 

Сезонът на Златните и Слънчев бряг тръгна с пожар

С огън и пепел тръгва новият сезон в Златни пясъци. На едни им леят вода за късмет, а на нас - за да ни спасят от пламъците, вайкат се търговците от комплекс "Делфин", който изгоря до основи вчера сутринта. Огненият ад изпепели 22 накипрени и стегнати за началото на лятото дюкянчета.

Това е втори пожар в курорта само за седмица. На 6 май през нощта пламна 4-звездният хотел "Вива клуб". Този път обаче щетите са много по-големи, а огнената драма се разигра пред десетки очевидци.

Да бях изгоряла аз жива, ревеше млада жена, докато близките й едва я удържаха да не скочи в още тлеещите останки на магазинчето й край плажа. Други нейни колежки скубеха косите си в отчаяние.

Пламъците тръгнали около 8,45 часа в един от магазините срещу петзвездния хотел "Интернационал". Хората панически се разбягали - кой да звъни на пожарната, кой да гребе вода от близкия басейн. Беше кошмарно, всичко стана за секунди, разказа Веселин П., чийто дюкян е сред оцелелите. В курорта обаче няма пожарна. Да потушава пламъците първа долетяла водоноската на "Паркстрой" и "Златни пясъци". Шофьорът й Ивайло Христов и баща му Христо Стоянов, ветеран в комплекса, близо час гасили огъня. Зилът, с който били, направил пет курса, за да носи спасителната вода. Ако не бяха те, всичко по цялата търговска алея щеше да е пепел, казват очевидци.

Докато баща и син гасели, от Варна тръгнали два пожарни автомобила, а от Албена още един. Въпреки усилията на спасителите пламъците напълно унищожили магазините върху над 200 кв. м площ. Огнеборците са спасили 70 кв. м и съседни кръчми. Леко засегнато е атрактивното заведение "Скай спорт".

Договорите в търговския комплекс са изрядни и напълно законно сключени. Наемателите са предимно ромски семейства, които от години изкарват хляба си през туристическия сезон. Изключително почтени са, блъскат по 20 часа в денонощието, за да не крадат или ровят в кофите, съчувстваха им колеги от бранша. Повечето търговци предплащат по 40-50 бона за целия сезон.

В момента наемите в Златните вървят средно по 1000 евро на квадратен метър, научи "Стандарт". За да заредят стока в старта на сезона, търговците броят по минимум 70-100 хиляди лева. Повечето са ипотекирали къщи и имущество, за да платят наем и да купят стока.

Чули за пожара, десетки чужди туристи се изстреляха от хотелите и се струпаха край пламъците. След това започнаха да щракат с камери и фотоапарати, за да запечатат тъжната гледка от морето у нас - тлеещи останки и сълзи на отчаяни хора.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?