Хрониките на Чалгастан

14 май 2008

 

Катарино кеш & кери

Властта тръгна да си пазарува електорат с аванти за пенсионерите

Мартин Карбовски, номиниран за "Черноризец Храбър"

Ако тройната коалиция беше жена и шофираше в момента, нейната снимка щеше да се нарича "Ляв завой с оправяне на грима". Каламбурите с "Катарино" са лесни, лошото е, че от там добрите новини са само за пенсионерите и шефа на главна дирекция "Разширяване" в Европейската комисия, казваше се Майкъл Лий.

За мен и за моя работодател добрите новини след поредния форум на управляващите не се виждат. Напротив, става ми ясно, че новата данъчна политика на правителството е била успешна концепция - събрани са много пари в бюджетния излишък. Работещите ги изработиха за държавата. Сега имаме неприятното усещане, че с тях тройната коалиция ще си купи електорат. Управляващите явно имат опасения, че младите и работещите няма да гласуват за тях или изобщо няма да отидат до урните. Затова властта събра от тях кръгла сума и я дава на пенсионерите.

Щеше да бъде хитро, ако не беше в България - държавата с най-много бягащи млади хора и с най-застаряващо население.

На този фон излиза доста съмнителен упрекът на премиера към работодателите - защо осигуряват на ниски ставки работниците си. Ами много е просто - за да им останат пари. А и ако това се промени, каква ни е гаранцията, че отново парите от нашите данъци няма да отидат за покупка на електорат? 33 лева месечно средно за милион и половина пенсионери. Дали да не започна да плащам данъци в Косово?

Отговорът на такава политика трябва да се види на изборите - просто нормалните и работещите трябва да излязат да гласуват. Защото те са наясно, че когато се казва "държавата ще поеме социалноосигурителната тежест" става дума за нашите данъци. Увеличаването на здравната вноска от 6 на 8% също е противоречива новина. Тя е най-добра за тези, които не се осигуряват. Държавата щедро отделя за тях пари в новата схема - дори и да нямаш работодател. И това се случва в момент, когато много лекари твърдят, че проблемът не е в парите, а в начина им на харчене и разпределяне. Нейсе, здравната каса кешира около един милиард лева. Още по-хубаво е, че ще има частни здравни каси. Те обаче ще са близки до управлението и ще са за богати хора, които ще работят с държавни пари (от нашите данъци пак). Прилича малко на симбиоза, но не е.

"Катарино кеш енд кери" - това са трите "К" на този политически събор. Грижата за излишъка и за оставането на власт. Взимаме парите от работещите хора и ги даваме на нашия електорат. Това е новото предприятие, което отвори тройната коалиция, за да успее да се пребори съвсем финансово на следващите парламентарни избори. Това беше повече предизборна кампания, отколкото реална политика. И тази кампания не е за мен и за работодателите - тя е за един чичо, който живее на село и тръпне да гласува пръв на изборите - когато и да са те. Другият човек, за когото поработи коалицията в "Катарино", е доста по-труден. Майкъл Лий от Еврокомисията не тръпне да бъде ухажван. Той е доста по-умен от пенсионер и много внимателно ще се вгледа в думите на новия вицепремиер Плугчиева, че от утре почва да гони мърлячите от фондовата мафия. Само че кои са мърлячите? Те са нечии свои хора. И тук г-н Лий трябва да чуе нещо конкретно, за да смекчи карантината, която ни готви и за която никой не смее да говори.

Много искаме да се харесаме на г-н Лий

Но за МВР реформата нещата останаха леко встрани - още един симптом, че това беше предизборна кампания, а не очаквана политика. Кой ще контролира ДАНС, станала популярна като родното ФБР? Вътрешната комисия на парламента? Първо прегледайте имената на нейните членове и тогава си помислете дали трябва на квотен принцип да гоните престъпността. Начело с депутати, които са най-компрометираните хора в държавата.

Седянката на властта в "Катарино" е опит да ни се каже: което е добре за пенсионерите, е добре за държавата. А това не е вярно. "Катарино" е опит да се харесаме, без да се променяме. А това не е много умно.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?