Хрониките на Чалгастан

03 май 2010

 

Седморката на Таки и Исуса на съд

Седмина от страховитата група на Христо Вартенян - Ицо Исуса и Христофорос Аманатидис - Таки отиват на съд. Следствието срещу част от бандата за разпространение на дрога, рекет, грабежи, побоища и рязане на уши приключи. Обвинителният акт е написан и до дни ще бъде внесен в съда. Тежки обвинения отнасят Васил Бекиров - Доктора, Любомир Костадинов - Младежа, Цветан Миленов - Църи, Асен Китанов - Психото, Илия Илиев - Илийката, Владимир Иванов - Късоръчко и Васил Христов. Рекордьор е кюстендилецът Васил Бекиров с 29 обвинения, в т.ч. за участие в организирана престъпна група, разпространение на дрога, рекет, грабежи, побой. Седморката на Таки и Исуса бе закопчана на 31 май 2009 г. при спецакция в София и Кюстендил. Двамата босове, Лъчезар Димитров - Белята, Даниел Душков - Даци и Александър Пацов са в неизвестност. Разследването срещу тях е отделено и ще бъде спряно до издирването им.

Три избити зъба и 85 000 лв. рекет. Това е най-малкото наказание, с което се отървава жертва на страховитата група на Христо Вартенян - Исуса и Христофорос Аманатидис - Таки. Иначе обичайната санкция за нелоялни служители и конкуренти била продупчен череп, отрязано ухо или натрошени крайници, установява приключилото разследване срещу част от разбитата преди 11 месеца банда.

Въпросната "цена" плаща през август 2009 г. не кой да е, а счетоводителят на групата Иво Андонов. Дотогава той е сред най-доверените хора на Вартенян. Лично събирал постъпленията от продажбата на дрога и ги предавал на боса си. Няколко пъти возил Исуса до дома на Таки, за да му предадат неговия дял от печалбата.

Андонов предизвиква гнева на Исуса, след като заявява, че иска да напусне групата. Дни по-късно, на среща в столично кафене, Вартенян обявява, че е направил ревизия и Андонов му дължи 85 бона. Любомир Костадинов - Младежа и Цветан Миленов - Църи пък го предупреждават, че ако не плати, ще бъде отвлечен с бус и убит. За да мотивира Андонов допълнително, Младежа го пребива пред очите на съпругата му. Иво продава семеен имот, тегли и банков кредит, за да прескочи трапа.

Съдружието на Христо Вартенян и Христофорос Аманатидис датира от началото на 2009 г. Исуса от години държи разпространението на твърди наркотици и амфетамини в няколко столични района. Ортаклъкът с Таки обаче му отваря перспективата да разшири бизнеса на територията на цяла София и дори в други градове.

В новата "фирма" Исуса продължава да върти трафика на дрогата. Таки пък, срещу процент от печалбата, поема задължението за логистична подкрепа - да решава спорове с други наркогрупи, да финансира разпространението, да помага на момчетата, когато имат проблеми с полицията и правосъдието. За целта е създадена "наказателна бригада", оглавявана от Таки, установяват разследващите. Целта й е да налага силово дейността на групата, да наказва крадливите членове, които си заделят от дрогата или от печалбата, както и да отстранява от пазара "шанаджиите" - самосиндикалните търговци на наркотици, които не се отчитат пред Исуса и Таки. В бригадата влизат Асен Китанов, Васил Бекиров, Александър Пацов, Даниел Душков и други.

Запазена марка на силовото звено скоро става отрязаното ухо. Такова е най-често наказанието на шантаджиите. Лишават ги от меката половина на ухото, за да ги предупредят да не повтарят грешката си. Така и ги белязвали, за да се разпознават отдалече. "Своите" обикновено наказвали с побой. Някои били изнудвани и ограбвани.

Престъпната група е била отлично организирана, отличава се с конспиративност и строга йерархия, пише в прокурорското заключение. Уличните дилъри на най-ниско ниво са поддържали връзка само с техния отговорник, от когото получавали наркотика и на когото предавали парите от продажбата. Те пък контактували само с кварталния си, който поддържал връзка с т.нар. склададжия - пазителя на дрогата, и със счетоводителя, събирач на парите от стоката. Последните двама се отчитали пред Исуса. Той пък държал връзка с Таки, на когото давал дял от печалбата.

Близо 100 стр. е набъбнал обвинителният акт срещу наркогрупата, който днес или утре ще бъде внесен в съда.

Четирима свидетели скрити с маски и код

48 са до момента свидетелите на обвинението срещу бандата на Таки и Исуса, научи "Стандарт". Повечето от тях са станали жертви на бруталността й. Самоличността на четирима строго се пази в тайна, така ще е и когато делото тръгне в съдебната зала, уверяват близки до разследването. Защитените свидетели ще бъдат призовани не с имената си, а под кодови номера и със скрити лица. Не е изключено в залата да се изправят и други очевидци.

За авторството на групата на брутални престъпления свидетелстват данните от 19 съдебномедицински, химически, биологични и други експертизи. Според запознати цяла планина са събраните веществени доказателства - различна по вид дрога, оръжие, патрони, белезници, ножове, разкъсани и окървавени дрехи на жертви, телефони, SIM карти, документи, биологични следи.

В момента трима от бандата - Цветан Миленов, Асен Китанов и Любомир Костадинов, са в следствения арест на бул. "Г. М. Димитров". Кюстендилецът Васил Бекиров е под домашен арест, Илия Илиев е пуснат под гаранция, а Васил Христов и Владимир Иванов са на свобода с мярка за неотклонение "подписка".

This page is powered by Blogger. Isn't yours?