Хрониките на Чалгастан

25 юни 2010

 

Митничар взима вила за 40 бона борч

ЯМБОЛ. Бивш митничар успя да отмъкне 81 апартамента от закъсали в кризата българи. 49-годишният Николай Нинов раздавал заеми между 2000 и 40 000 лева, като в залог взимал апартамент, къща, нива или кола. Така само за няколко години Нинов успял да прибере незаконно над 81 апетитни имота в цялата страна. За тях той в момента дължи над 160 000 лева данъци.

Бившият митничар отпускал заемите срещу нотариално заверен договор за покупко-продажба на имот, договорна ипотека или запис на заповед в негова полза като гаранция за получените пари. Този, който не се издължавал в срок с главници и лихви, губел имота си. Лихвите обаче уговарял устно, съобщиха от полицията. Според пострадалите Нинов давал 2000 лева и след това искал да му се върнат 4000. Сред загубилите къщите си има хора, които са имали само едно жилище, допълниха още от полицията.

След подаден сигнал на ямболец обаче Нинов бе арестуван вчера. По обяд той бе отведен в местното РПУ. Привечер обаче на бившия митничар му прилошало и затова полицаите го отведоха в болница за изследвания. На 4 от неговите адреси обаче полицаите открили нотариално заверени договори за покупко-продажба на автомобили, нотариални актове за сделки с имоти, тефтери и бележници с имена на длъжници и телефони за връзка.

Задържаният Нинов е и бивш офицер от противовъздушната отбрана, научи "Стандарт". В момента той се спряга за собственик на хотел "Визаж" в Ямбол. До 2006 г. бил старши инспектор в митническото бюро в града. За известен период, около 2000 г., Нинов бил и зам.-председател на областния съвет на ДПС.

Малко преди да бъде арестуван, бившият митничар сам потърси медиите, за да каже, че атаката срещу него идва от политически среди, които се опитват да му съсипят бизнеса. След обиските в неговите имоти той допълни, че очаква да бъде и арестуван.

Георги Мангинов

© Стандарт 2010

This page is powered by Blogger. Isn't yours?