Хрониките на Чалгастан

25 юни 2010

 

Съседи пеят на апаши кога отиваме на море

Съседи пеят на апаши кога отиваме на море. Новата практика на бандитите бе засечена от униформени в София. Оказа се, че завистливите комшии, които не могат да отидат на почивка, почернят умишлено и тази на съседите си. "Първият разкрит случай по тази схема хванахме в "Надежда", разказа криминалист от Столичната полиция. Той обясни, че семейство пенсионери са взели 100 лева от банда крадци, за да им дават информация кой от входа им отива на почивка и оставя апартамента си празен. "Бандата е забелязала, че двамата пенсионери постоянно стоят на балкона си и заговарят всеки, който излиза или се прибира. Два дни крадците гледали от храстите и накрая решили да ги вербуват. Когато ги заловихме обаче, "накиснаха" и старците", разказа още униформеният от СДВР. Според криминалистите обаче това ще стане масова практика. "Някои хора го правят неволно, но други - абсолютно умишлено", коментираха още полицаите.

Друга нова практика, за която алармират от полицията, е подслушване на хлапетата по детските площадки. "Всички деца споделят на приятелите си кой къде и откога ще ходи на море. Достатъчно е само някой да седи и да ги слуша", разказаха полицаи. Те съветват родителите да говорят с децата, да не споделят в детайли семейната почивка, тъй като правят лоша услуга на майките и бащите си.

Начините за информация обаче не спират дотук. Полицията е засичала и кражби, при които се е оказвало, че информация е идвала от приятелките на жертвите. "Има много богати момчета, за които момичетата дават мило и драго. Има обаче и други девойки, които се опитват максимално да се възползват от гаджетата си. "Преди 4 месеца успяхме да арестуваме банда от трима крадци, които използваха блондинка за стръв. Момичето сваляло заможни момчета, промъквало се вътре и след това давало пълна информация на крадците. Точно като по филмите", разказаха още криминалистите. Те обаче са категорични, че това невинаги е умишлено. "Има много момичета, които си говорят с кого ли не в Скайп, Фейсбук и всякакви други сайтове. Това обаче не значи, че те нарочно дават тази информация", коментираха още криминалистите.

Последният начин апашите да се добират до информация е от самите полицаи. Пример за това е задържаният бивш шеф на РПУ Бяла Слатина Тони Костадинов, който още като началник на районното в Козлодуй подшушвал на бандитите къде да направят удара си. След това, разбира се, взимал парче от пая. "Тези хора имат висок стандарт на живот, но не благодарение на заплатите си", коментираха негови колеги. За случая с корумпираното ченге обаче вече е сезирана комисията "Кушлев", която предстои да отнеме имането на Костадинов, придобито по престъпен начин.

Цифрите на МВР показват, че миналата година заради кризата също е имало бум на кражбите. Само в София те са били над 1000 за трите летни месеца. За да не се повторят цифрите, от полицията съветват всички да бъдат особено внимателни, да приберат ценностите си в сейф и да поверят дома си на близък или роднина.

Десислава Георгиева
Панайот Ангарев

© Стандарт 2010

This page is powered by Blogger. Isn't yours?