Хрониките на Чалгастан

29 юни 2013

 

Прокуратурата - най-активният участник в #ignorevolen

Едва ли някой има каквото и да е било съмнение, че поведението на лидера на АТАКА Волен Сидеров през последните няколко седмици е нещо повече от добре репетиран спектакъл, който има една единствена цел – задоволяването на медийните му нужди.

Поведението на Волен Сидеров скандализира обществото - няма съмнение. Още в първите няколко дни протестиращите проявиха мъдрост, като осъзнаха, че няма смисъл да обръщат внимание на изцепките му, защото само подхранват агресията му. Така се роди инициативата #ignorevolen.

Въпреки публичния образ на лидера на АТАКА, БСП и ДПС - готови на всичко, за да останат на власт, видяха във Волен Сидеров идеалния председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и парламентарната етика. По-късно, в знак на осъзнаване (катарзис?), Сидеров заяви, че тъй като Етичен кодекс в парламента няма – втората част от името на комисията следва да отпадне.

В сряда лидерът на АТАКА демонстрира на коалиционните си партньори от БСП и ДПС, колко крехко е парламентарно мнозинство и че парламентът не може да заседава без него.

Явно получил каквото иска, още на следващия ден Сидеров и преторианците му се завърнаха в парламента. Бившият говорител на "Мултигруп", вече въоръжен с полицейска палка поиска от вътрешния министър Цветлин Йовчев да изчисти "хулиганите", които протестират по улиците на София. Иначе нямало да го подкрепят за вицепремиер. Сидеров не дочака действията на полицията и тръгна сам да се разправя – обеща лично да извършва граждански арести и да проверява самоличността на протестиращите (за него - платени наркомани). После нахълта в БНТ, за да търси сметка на ръководството защо не отразява шоуто му.

Няма съмнение - "Шоуто на Волен" съществува защото обслужва вторите, паралелни и задкулисни властови мрежи. Тези мрежи, заради които гражданите протестират вече втора седмица.

За съжаление, моделът на АТАКА нямаше да е възможен, ако единната и централизирана прокуратура не се беше оказала най-активният участник в  #ignorevolen. Независимите и уж подчинени само на вътрешното си убеждение и закона прокурори отказват дори поне да се заинтересоват от поведението на лидера на АТАКА. И така със своето бездействие станаха съратници на политическата му вакханалия. А поводи имаше много:

- Преди десетина дни БНТ разкри, че масовката, която се събира пред централата на АТАКА е платена – 30 лева и парче пица. Хората отиват там за да бъдат реквизит за постановката. Когато се обадихме да питаме, прокуратурата не знаеше за този случай. Казаха – нито са ни сезирали, нито сме се сезирали, нито сега като питате ще се сезираме. Държавните обвинители (ще повторим – независими и задължени да следят за върховенството на закона, или поне така повелява Конституцията) не се заинтересоваха, нито кой дава парите, нито дали има организация за създаване на безредици. Въпреки, че цяла България видя за какво става дума, прокуратурата затвори очите си.  #ignorevolen

- Преди две седмици Волен Сидеров се разходи из нощна София с възяки момчета, които подбутват и заплашват журналистите, дръзнали да му задават въпроси. Един от тях дори искаше да събори оператора на "Канал 3", отразяващ протеста пред парламента. Те не му били охрана, а били симпатизанти, депутати. И ако полицията съвсем успешно успя да изолира провокаторите на протеста, кохортата на Сидеров не попадна в радара им. #ignorevolen

- Пак преди няколко седмици Волен Сидеров притисна (физически и психически) журналист от вражеската вече телевизия СКАТ. След като беше сезирана с жалба, Софийска районна прокуратура образува дело. После го изпрати (заради имунитета на Сидеров) в по-горната инстанция. И там - нищо. #ignorevolen

- Преди няколко месеца Волен Сидеров изкърти дръжката на вратата на Минситерски съвет в опит да нахълта при служебния премиер Марин Райков. Прокуратурата не се впечатли. Отидете някоя сряда, по време на заседанието на Министерски съвет и се опитайте да влезете и ако не ви пуснат - счупете дръжката на вратата и наругайте охранителите. В по-добрия случай ще се намерите обвияням за хулиганство. В по-лошия - ще ви набият, а най-вероятно - и двете. И понеже случаят ще е медиен, всичко ще се случва много бързо и всички ще бъдат много строги. Освен ако не се казвате Волен Сидеров - тогава #ignorevolen.

- Преди две години АТАКА иницира нападение над молещите се мюсюлмани пред софийската джамия. За ролята на партията в нападението потвърдиха двама човека. Прокуратурата образува дело. Срещу неизвестен извършител. И все още е такова. #ignorevolen

- През 2007 г. един от най-близките до Сидеров - Десислав Чуколов беше записан как заплашва полцаи, дръзнали да поискат личната му карта след пиянски инцидент в Русе. Тогава Чуколов каза: "Като стана министър, ще разхвърля всички служители на полицията и спешна медицинска помощ... Куки ... Сега ще се обадя на Първанов, ще видите какво ще стане... Дай ми личната карта, ще ти ..., ченге ..."
Всеки друг би бил съден за хулиганство. Но не и човекът на Волен. #ignorevolen

- Периодично, през последните няколко години, депутати разкриваха съмнителни факти относно финансирането на АТАКА. Прокуратурата, която инак не се свени да се навлиза с бутонките в стопанския оборот, не се заинетерсова. #ignorevolen

- Единственият път, когато Сидеров се оказа обвиняем беше в периода, когато за кратко не се вписваше в модела на тогавашните управляващи. Той седна на подсъдимата скамейка по обвинения в подтикване към лъжесвидетелство и укриване на извършител на престъпление. След като прокуратурата се дезинтересова от делото му, Сидеров беше оправдан. #ignorevolen

От години Волен Сидеров произвежда омраза, а присъствието му е символ на търгашеството в политиката. Изцепките му би трябвало да бъдат в учебник по наказателно право – като пример за това какво е езикът на омразата.

Всичко това нямаше да е възможно, ако прокуратурата не беше избрала да бъде #ignorevolen.

P.S.
А за заканите на Сидеров, че ще се саморазправя с протестиращите  е добре да припомним на българските полицаи, че имунитетът на народните представители ги пази само от две неща - повдигане на обвинение и арест.
Полицаите могат да използват останалите си правомощия по Закона за МВР (белезници, отвеждане в поделение на МВР и дори краен случай - сила), ако депутатът нападне гражданин или служител на МВР или например откаже да изпълни полицейско разпореждане.

© Capital.bg http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/27/2091687_prokuraturata_-_nai-aktivniiat_uchastnik_v_ignorevolen/

This page is powered by Blogger. Isn't yours?