Хрониките на Чалгастан

12 юли 2013

 

Невинният Батко със 700 квадрата в луксозна къща


Четири години след скандалните афери в пътния фонд главният герой Веселин Георгиев-Батко, вместо в килия два на два метра в Софийския затвор, се е разположил в апартаменти с площ от 700 квадратни метра в елитен квартал на столицата.

Най-наглият чиновник в най-новата история на България живее в суперлуксозна кооперация в най-скъпата част на кв. Лозенец, научи "168 часа".

44-годишният мъж, разследван за 8 сделки за над 120 милиона лева, които сключил с фирма на брат си като шеф на агенция "Пътна инфраструктура", обитава първите два етажа в къща с куличка на тихата уличка "Цанко Церковски" номер 15.

Красивата и внушителна сграда е заобиколена със стилна ограда от каменни колони и ковано желязо, разполага с подземен паркинг, затворен с бариера.

Мястото е изключително близко до идеалния център на София - недалеч от Биологическия факултет и Българското национално радио на бул. "Драган Цанков", като едновременно с това е на тиха улица, потънала в зеленина.

Четирите апартамента, собственост на семейството на Батко, са с площ от почти 700 квадратни метра, установи проверка на вестника. Всеки от Георгиеви разполага с по едно жилище в боядисаната в бледорозов цвят сграда.

Съвсем официално апартаментите се водят на Веселин Георгиев, съпругата му Нина, 17-годишната щерка Раяна и малкия син Кристиян (12 г.), показа проверка на вестника.

"Живеят тук от вече 3 години, цялото семейство е изключително арогантно и високомерно - разказаха съседи от квартала. - Този Веселин Георгиев първи ни направи впечатление, като започна да паркира джиповете си по средата на улицата и пред чужди гаражи, без изобщо да му пука. Децата му учат някъде в частни училища и се придвижват с таксита."

Семейството на Батко използва два черни джипа "Мерцедес", които се прибират в подземния паркинг на кооперацията. В ранния следобед във вторник екип на "168 часа" вид,я как главата на семейството Веселин Георгиев се прибра с едно от возилата.

Час по-късно излезе да се подстриже в квартала, а после по ул. "Цанко Церковски" излезе на бул. "Христо Смирненски", спусна се до спирката край сградата на районния съд и се качи в трамвай, като говореше през цялото време по телефона си.

Никой от хората на спирката, нито в мотрисата на градския транспорт не разпозна в мъжа с риза и дънки един от най-скандалните чиновници в България, разследван за колосална афера, разчула се чак в Европа.

Мъжете и жените в трамвай номер 10 дори не заподозряха, че съдебно дело срещу пътника с очила се наблюдава специално от Брюксел, а самият той е станал причина България да приеме Закон за конфликта на интереси.

На делото срещу Веселин Георгиев преди година бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси заяви като свидетел, че заради аферите на Батко в пътната агенция страната ни е започнала да се появява във всеки критичен доклад на Европейската комисия.

Заради същата афера Европа замрази финансирането на инфраструктурни проекти в България за стотици милиони евро. 4 години по-късно чиновникът все още е на свобода.

Въпреки че и самият Бойко Борисов вече като премиер се закани да следи изкъсо разследването срещу Веселин Георгиев. Последната изненада по делото изскочи от градския съд в София във вторник тази седмица.

Тогава стана ясно, че съдия Весела Дончева изненадващо е торпилирала делото срещу Батко, като го е върнала в прокуратурата за частично прекратяване вместо да му даде ход. По този начин стартът на обществено значимото разследване бе отложен чак за края на годината.

Веселин Георгиев е обвинен за това, че през 2006-2007 г. е одобрил 8 договора за обществени поръчки между пътния фонд, който ръководи, и три фирми - "Биндер", "Инмат" и "Инфраструктурни обекти", които са свързани със собствения му брат. В един момент дори се оказа, че в аферата са замесени и тримата братя Георгиеви - единият (Веселин) възлага като шеф на фонда, вторият (Бойко) ремонтира, а третият (Емил) му продава материали.

Делото срещу държавния служител бе напреднало, но съдия Георги Колев стана шеф на Върховния административен съд, което наложи процесът да започне от начало, разпределен на магистрата Весела Дончева.

След като вече веднъж тя не бе открила никакви нередности и насрочи процеса, сега Дончева е забелязала, че според обвинението Веселин Георгиев трябва да отговаря за 11 сделки, а доказателства били събрани само за 8.

Сега прокуратурата трябва да напише постановление за частично прекратяване, то да се връчи на Георгиев и тогава да се насрочи нова дата.

Говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска заяви във вторник, че в близките два месеца няма как на Веселин Георгиев да бъде връчено постановлението, защото той най-вероятно се е възползвал от наскоро полученото от съда разрешение да замине за лечение в чужбина.

Проверката на "168 часа" обаче показа, че Батко все още е в България в жилищата си на ул. "Цанко Церковски" и не е заминал да лекува шийната дискова херния, от която заяви в съда, че страда.

Всъщност апартаментите на Георгиеви в софийския кв. Лозенец са прашинка на фона на всичките имоти, с които разполагат.

Само справката в службите по вписвания на името на Батко се нанася върху цели 15 страници.

Голямото купуване започва точно 5 месеца, след като Веселин Георгиев оглавява пътния фонд и се запознава с цялата информация за бъдещите отсечки на магистрала "Тракия".

Тогава, знаейки какво предстои да се случи с този инфраструктурен проект, съпругата на Батко - Нина, започва да изкупува имоти около с. Крива круша, недалеч от трасето на бъдещия аутобан.

Още в края на 2006 г. срещу сумата от 22 хиляди лева тя се сдобива с цели 523 декара ниви, лозя, градини около Крива круша. 12 месеца по-рано самият Веселин Георгиев вече е станал собственик на два декара в центъра на селото, както и на стария селскостопански двор.

След като напусна фонда, Веселин Георгиев закупи от земеделското министерство 11,5 декара от бившия двор на текезесето в селото. Двамата със съпругата му пък се сдобиха и с няколко големи парцела в самото село, в които по-късно Батко и братята му си построиха къщи и барбекюта.

Четири години след старта на аферата те продължават да си ги ползват, недосегаеми от заспалото правосъдие.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?