Хрониките на Чалгастан

12 юли 2013

 

Замразиха и бизнеса на Батко със строителни материали и ВЕИ


Фирмата на Нина Георгиева "Арко импорт" взе на концесия находище "Дългият рид" през 2010 г. То е близо до магистрала "Тракия". От няколко дни компанията е прехвърлена на друг собственик.

Дяловете на бившия пътен шеф Веселин Георгиев-Батко и съпругата му Нина Георгиева в пет фирми са запорирани по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, става ясно от справка в Търговския регистър. Запорните съобщения са внесени на 21 декември м. г. и са вписани на 3 януари.

В петък стана ясно, че общо блокираното имущество е за над 4,1 млн. лв. Замразени са имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Три от запорираните компании са на Нина Георгиева. Блокиран е дружественият дял в "Агропартнерс", която се занимава с отглеждане на едър рогат добитък. Компанията е с капитал 5000 лв. и в нея с равен дял е друго физическо лице - Петър Атанасов.
Запор е наложен и върху дяловете на Георгиева във фирмите за добив на инертни материали, които държат три концесии - "Геотранс - инженеринг" и "Инмат Козарево". За първата е отбелязано, че частта от капитала, на която съответства блокираният дружествен дял, е 100 лв., а във втората - 5240 лв.

Запорираното участие на Веселин Георгиев-Батко е в едноличната му фирма за фотоволтаични централи "Съдпол енерджи". Създадена е през 2011 г. Капиталът е 12 лв.

Другата компания е "Графит 12" за производство и търговия със селскостопанска продукция. В нея Георгиев има 70%.

След 2008 г., когато избухна скандалът "Батко и Братко", той се дистанцира за няколко години и според фирмените регистри с бизнес се занимаваше само съпругата му. Преди 5 г. Брюксел спря еврофинансирането за пътища заради разкритието, че докато Георгиев управлява пътния фонд, фирми на брат му печелят поръчки от него.

В края на 2010 г. Георгиев регистрира пътната фирма "Голдинс", но бързо я прехвърли на племенника си. В момента компанията е собственост на "Виастрой" и Георги Найденов. "Виастрой" пък е на "СЕП комерс", в която дял има Елза Бойкова Георгиева, дъщеря на един от братята на Георгиев - Бойко.

На "Виастрой" наскоро е прехвърлена и собствеността на друга фирма на Нина Георгиева - "Арко импорт". Промяната е вписана в началото на тази година. "Арко импорт" е една от четирите фирми на семейство Георгиеви, които държат концесии на строителни материали.

През юли 2010 г. компанията получи концесия за 25 г. за доломити от находище "Дългият рид", което е в землището на новозагорското с. Полско Пъдарево. В бранша се говореше, че от кариерата се вземат материали за строителството на лот 3 на магистрала "Тракия".

Фирмата има участие в три други дружества - "Конкорд 04", "Строителство и механизация" и "Механизация и строителство 2008". Капиталът е 5000 лв. Управител на "Конкорд 04" е Бойко Георгиев, капиталът е 1 172 000 лв.

Фирмата за добив за инертни материали "Инмат Козарево" пък е собственик на "Пътно поддържане - Сливен" и "Геотранс - инженеринг". "Инмат Козарево", бивша "Инмат 2002", от 2006 г. притежава 35-годишна концесия за андезити в находище "Козарево" край Ямбол.

С две находища е фирма "Геотранс - инженеринг". Единият договор - за базалти от "Баалък тепе" до Казанлък, е за 25 г. и е от началото на 2008 г., когато
избухна скандалът с Батко и Братко.

Другият договор е от края на 2007 г. и е за находище "Твърдица" до Твърдица. Той е за добив на доломити също за 25 г.

До 4 януари тази година Нина Георгиева е била собственик и на фирма "Предия", която се занимава с търговия на дребно. Създадена е през 2007 г. за търговия на едро с дървени материали, материали за строителството и санитарно оборудване. С решение от края на 2012 г. фирмата е прехвърлена отново на "Виастрой". През 2005 г. Георгиева е била в управата на фирмата за отглеждане на свине "Прим инвест", най-голям дял в която е имал Веселин Георгиев.

Освен дружествени дялове съдилищата в София и Сливен са запорирали и имоти, собственост на Веселин Георгиев и съпругата му. Сред блокираните имоти фигурират апартамент от 107 квадрата и гараж от 21 квадрата в луксозния софийски кв. "Лозенец".
Останалите 108 имота са в община Нова Загора, област Сливен. Само един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. От останалите съпругата на Георгиев притежава по 1/2 или 1/3 част. Голяма част от имотите са ниви, останалите са лозя и овощни градини.

Имотите са около с. Крива круша, недалеч от трасето на предстоящите тогава за изграждане отсечки на магистрала "Тракия". Георгиева започнала да ги
закупува пет месеца след като съпругът оглавява пътния фонд, установи разследване на "168 часа".

Самият Веселин Георгиев става собственик на два декара в центъра на селото, а след като напуска фонда, купува 11 дка от бившия двор на текезесето в селото. Двамата със съпругата си придобиват и няколко парцела в самото село, върху които по-късно Батко и братята му са построили къщи.

Веселин Георгиев е обвинен, че като шеф на пътния фонд е сключил 8 договора за обществени поръчки за 120 млн. лв. с "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с които облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на дружествата.

Делото срещу него е в Софийския градски съд. Първоначално го гледаше Георги Колев, но след като той оглави Върховния административен съд, казусът бе възложен на съдия Весела Дончева. Тя го върна на прокуратурата заради съществени процедурни нарушения. След повторното внасяне на обвинителния акт в съда делото бе разпределено на съдия Петя Крънчева и тръгна отначало през октомври м.г.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?