Хрониките на Чалгастан

31 март 2015

 

"VIP Секюрити" или как да смучем милиони от държавата без търг

Накратко за онези читатели, които не обичат да четат нещо по-дълго от 10 реда:

КОЙ наднича зад обгрижваната от управляващите охранителна фирма “VIP Security” (ВИП Секюрити)? Само за последната половин година тя взима вече на два пъти големи държавни поръчки без търг (за над 20 млн. - “Български пощи”, “Мини Марица Изток”), рекламира само във вестниците на Пеевски и също като “Lafka” няма нищо общо с него. Мощният възход на неголямата допреди няколко години фирма се обяснява и с налети милиони, за да купи конкурентната фирма  “З ЕС СОТ” ЕАД, и със задкулисния интерес на един бивш охранител, издигнал се до върховете в политиката и властта…

През 2009 г. фирмата “ВИП Секюрити” и СИБанк на Цветелина Бориславова (тогава) направиха консорциум с равни дялове “Разпространение на винетни стикери” (РВС), който спечели търг за разпространяването на пътните винетки за 4 години срещу 4.75% от приходите (сума равна на над 30 млн. лева). Друг участник в търга обяви, че ще обжалва, защото дал по-ниска оферта, но нищо не последва. Тогава се коментираше, че има конфликт на интереси - приятелката на премиера Борисов, с която той живееше на семейни начала, печели търг за обществена поръчка. Но министърът на регионалното развитие (сегашен президент) Росен Плевнелиев казва, че “Въпросът за това кой ще продава винетки, е решен напълно според закона и правилниците на страната”.

Ивет Добромирова. Снимка: от тв екрана

Любопитен детайл е, че пиар на фирмата “ВИП Секюрити” е Ивет Добромирова (чрез своята фирма “Про пиар”), видна протестърка, активистка на Протестна мрежа. Добромирова беше пиар на служебното правителство на Марин Райков, а още по-преди е правила пиар услуги на Плевнелиев като министър и президент.

Охраната е сладка работа. България може да е останала без индустрия и селско стопанство, но се развива бурно бизнесът с охранителните фирми, като никъде в Европа. Сключват договори за охрана, защото най-многобройната полиция на човек от населението в ЕС не върши работа и фирми, и имущество трябва да се опазят.

Логично е на такава държава премиер да стане именно охранител, въртял три охранителни фирми и охранявал някои от големите компании в България, също и бившия генерален секретар на БКП и бившия цар.

Затова в държавата най-уредени с бюджет и закон са Националната служба за охрана (1200 души, като никъде в Европа, с право като в армията да си произвеждат офицери и др. екстри), а охранителния бизнес е добре отглеждан.

Оказва се, че

държавата дава за охрана милиони на частни фирми

Например последната най-голяма държавна компания в България е “Български пощи”, с 4500 служители. Тя има нужда от охрана и охраняван превоз на ценни пратки, сред които пари за пенсии и др. -  т. нар. инкасо. В последните години тази роля е изпълнявала частната фирма “АСО Пирели” (сега прекръстена на АСП). Но договорът на фирмата изтича към 1 април тази година. И какво се случва?

Без да е проведен търг “Български пощи” ЕАД възложи за 1 година на частната охранителна фирма “ВИП Секюрити” да превозва ценните и пощенски пратки из страната. Смята се, че договорът е за над 12 млн. лв., доколкото преди това пощите бяха обявили обществена поръчка за същата дейност, възлизаща на 50 млн. лева за 4 години. Договорът е търговска тайна и няма да излезе на бял свят. Предполага се, че в него вместо твърди суми за всички дейности, може да има заплащане на километър превоз, което е сладък начин да се надписва сметката. Която се плаща от държавата.

Държавното дружество “Български пощи” забави и накрая спря организираната от самото него процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП). И като се позова на клаузата за неотложност в същия закон,

избра “ВИП Секюрити”, защото настъпили форсмажорни обстоятелства

- на 1 април изтича договорът с досегашния охранител “АСО Пирели”, прекръстена неотдавна на АСП. Сякаш “Български пощи” не може да удължи с още месец договора с досегашния си охранител, за да проведе търга.
Оказва се, че е честа практика на държавни фирми да забавят търг, за да се стигне до форсмажорно избиране на кандидат, заради когото е пусната обществена поръчка. Това било добре разработена схема.

Реклама на VIP Секюрити в изданията на Пеевски.

В случая процедурата по ЗОП е обявена от “Български пощи” на 4 февруари. Крайният срок за подаване на документи за участниците изтича на 6 март. Явно е било преценено, че времето от около 20 работни дни до 1 април е било достатъчно да се избере изпълнител. Междувременно една от асоциациите на охранителните фирми подава жалба срещу конкурса в Комсията за защита на конкуренцията. Тя обаче няма ефект и търгът не е спрян от КЗК.

В конкурса освен “ВИП Секюрити” и АСП участват няколко фирми, като изискваната документация е огромна по обем. Трябва да се внесат и 500 000 лв. депозит, като 1 % от погнозната сума на 4-годишния  договор от 50 млн. лв. Друго условие е фирмата кандидат да притежава и 100 бронирани автомобила за инкасо. Това е ненормално високо изискване за естеството на работата, до момента фирмата “АСО Пирели” е извършвала работата с доста по-малко коли. А съответната фирма, която ще спечели търга с офертата си, може да наеме или купи допълнителни автомобили, ако е нужно.

Но на това условие към момента на търга отговаря само “ВИП Секюрити”. Две фирми “СОТ 161” (най-голямата охранителна фирма в България) и “Юсис” правят консорциум, за да се явят с общо над 120 бронирани коли. На 6 март сутринта консорциумът внася пакет от документи и депозит от 500 хил. лева и това сякаш е повод “Български пощи” да обявяват, че прекратяват търга. Без да е изтекъл крайния срок до края на работния ден. От “Български пощи” настояват веднага да върнат сумата на кандидатите.

Защо?

Изведнъж са се появили реални конкуренти на “ВИП Секюрити”? Изглежда това са настъпилите форсмажорни обстоятелства.

Първи за тези игри на ръководството съобщава синдикатът на пощенските работници в КНСБ. Те обявяват пред Би Ти Ви още преди търга, че им известно името на фирма, заради която се прави цялата работа и която ще спечели. Но и не съжаляват за отпадането на “АСО Пирели” (АСП), срещу която са протестирали през май 2013 г. Тогава настоящият директор Дънешки, пак без конкурс, разширавя обхвата на договора с АСП да вози не само ценните пратки, а и всички пощенски пратки. Така шофьорите, които возят колети и писма, остават на улицата, а частната охранителна фирма се разраства. Защото бронираните им коли пътуват главно в началото на всеки месец, когато разкарват пенсиите, но другите пратки се возят пет работни дни в седмицата, затова са необходими още коли и персонал.

Изданията на Пеевски “Телеграф” и Монитор” са си направили специално приложение за да рекламират охранителния бизнес.

Както и да е – като записани кандидати в търга на “Български пощи” остават “ВИП Секюрити” и АСП. Консорциумът на другите конкуренти не е допуснат, независимо че е подал документи преди изтичането на крайния срок.

Пощите възлагат на бившия шеф на “Военна полиция” ген. Иван Мечков да ги консултира кого да изберат за временен договор (временен, временен – за една година). Без да е никакъв специалист по превоз на инкасо и ценни пратки, генералът посочва шест фирми в България, които могат да извършват успешо услугата. Държавното дружество решава на 17 март да преговаря с две фирми - “ВИП Секюрити” и АСП. Обаче срокът до 1 април още е намалял, става “още по-форсмажорно” и така “Български пощи” стига до преговори и избор на “ВИП Секюрити”.

Във вестник “24 часа” на 20 март излиза дълъг упоителен материал, който доказва колко правилно пощите са избрали “ВИП Секюрити”, колко е било форсмажорно и невъзможно да изберат друг и да проведат търг (виж тук). Като се знае кого и как обслужва вестникът, с чии кредити е захранен, това е още едно косвено доказателство за интересите зад “ВИП секюрити”.

Извънредният договор е за една година, през която от държавното дружество обещават да организират нов търг. Не е трудно да се прогнозира, че “ВИП Секюрити” ще се очертае като фаворит в него, доколкото съществува изискване за участниците да са с натрупан опит. А например конкурентният консорциум “СОТ 161” - “Юсис” ще е в по-слаба позиция, защото е съдружие.


© 2015 e-vestnik

Етикети: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours?