Хрониките на Чалгастан

12 ноември 2015

 

СПАС РУСЕВ И ЗЛАТНОТО ВРЕМЕ НА СИМЕОН

Всеки път, когато в България стане дума за големи сделки в областта на телекомуникациите, изплува и името Спас Русев.

Принц Виктор Емануил Савойски – братовчедът на Симеон Сакскобургготски и бизнесмена Черани, в подслушан разговор от италианските секретни служби свойски го наричат ”нашият Спас”.

Фактите сочат, че едни от най – успешните сделки на Спас Русев са свързани именно с телекомуникациите.

Черани е довел в България „Италтел“ и тя е инвестирала много пари в проект, свързан с БТК. Вестник „Дневник“ съобщава, че партньор на „Италтел“ при търговете за доставка на оборудване за БТК е била фирмата „Телелинк“ на Спас Русев.
Още при правителството на Иван Костов той лобира за гръцката ОТЕ. После неуморно снове между кабинети на царските министри и кандидат купувачи.Последователно урежда срещи на ОТЕ, на турския „Коч холдинг“ и на мултинационалните играчи около американския гигант „Адвент“, който в крайна сметка печели сделката.

През юли 2004 г. атинският всекидневник „Аксия“ пише, че Русев е ключов посредник в разговорите между „Интраком“ и новото ръководство на БТК.

В Атина шефът на борда на „Телелинк“ се представя за близък приятел на Сократис Кокалис,собственика на групировката „Интраком“. Според изданието, Кокалис, Спас Русев и Уилям Ейлуърд от „Адвент“ се срещали многократно, за да уговарят бъдещи доставки на оборудване за БТК и на третия GSM оператор. Тайните разговори в Атина започнали още преди сделката с „Вива Венчърс“.

През март 2004 г. „Телелинк“ сключва договор с все още държавната БТК за изграждане на метрополитен мрежи.

Контрактът веднага е засекретен. Параметрите на поръчката са поверителни, но се разбира, че стойността на сделката е 50 млн. евро.
Спас Русев определено не е солов играч, той винаги има подходящи
партньори и покровители, а при нужда прави рокади, важното е да печели.

В най – голямата конферентна зала на софийския хотел „Хилтън” стои голям транспарант на компанията „Телелинк”, пред който политиците говорят за европейското ни бъдеще.

Собственикът на тази силно рекламираща се компания за телекомуникационни услуги е г- н Спас Русев.
Г-жа Опренова – рекламният бос на М-Тел управлява 25 милиона лева от бюджета на компанията. А съпругът й е изпълнителният директор на „Телелинк”. Каква невероятна възможност за сътрудничество?

Информация на в-к „24 часа” от 4 август 2010 г.
В различни конкурси за БТК, по времето когато е държавна и после, когато става частна, големи играчи като „Сименс“, „Сони Ериксон“, „Нокия“, са губещи. Те са отхвърлените кандидати за телекомуникационно оборудване.
В първия етап световният гигант „Сони Ериксон“ е победен от българската фирма „Телелинк“. Зад нея стоят Спас Русев и съдружникът му – иранец Искандер Малеки“.

„Телелинк”е най – успешната фирма на Спас Русев.

Тя става подизпълнител на “Моторола” за изграждане мрежата на “Глобул” и подписва договор с БТК на стойност 50 млн. лева.
„Телелинк” заедно с още 8 компании е обявена за най – добър партньор на „Сиско системс” в Централна и Източна Европа.
Вицепрезидентът на „Сиско“ за региона констатира, че след приватизацията на БТК, България е най – бързо развиващата се страна в Източна Европа в областта на високите технологии и че това се дължало най – вече на изградената досега от „Телелинк“ комуникационна инфраструктура.

На 17 март 2010 г. в ресторант “Его” срещу Народното събрание Спас Русев и Христо Ковачки – известен мафиот на делови обяд обсъждат сделка за 30 млн. лева.

Преговаря се за миноритарния дял на мафиота Ковачки в Общинска банка. Те си стискат ръцете пред представител на френската инвестиционна банка „Аржил“, която управлява активи за над 2 млрд. евро. Банката вероятно ще придобие собствеността върху акциите на Ковачки, но нямало съмнение, че зад сделката стои Спас Русев.

Министерство на финансите с министър Милен Велчев – човекът на Русев, е мажоритарен собственик на фирмата “Информационно обслужване”, която е създадена през 1970 г. и има силно развита мрежа и сервизни структури.

Разполага с 26 клона в страната, централно управление, изчислителен център в София, внушителен сграден фонд и техническа база. Богатство са и нейните над 820 дууши персонал, главно висококвалифицирани специалисти в областта на информационните технологии.

Напрежението около фирмата расте, защото усилено се говорило, че „жълтият” комисионер Спас Русев спрягал скрита приватизация на фирмата.
Дружеството години наред е създавало продукт, който на информационния пазар струвал стотици милиони, ако изобщо можело да се говори за цена.

Държавната фирма е съсредоточила в ръцете си власт, монополна рента и възможности за манипулиране на данни с различни цели, мащаби и намерения.

Затова фирмата е много апетитна.
Спас Русев си е уредил верен кадър на ключова позиция във фирмата – Панайот Николов, финансов директор, който чака удобния момент, за да действа.

Фантастично е партито по случай първият рожден ден на списание „ Его”.

Превъзходна храна, изобилно висококачествено пиене, красиви и секси балерини, прекрасен звук, готини денс ритми и Браян Фери, в качеството му на специален гост – истинско аристократично парти.

Самият издател – Спас Русев е перфектен в ролята на домакин, а неговите партньори са от Liberis Publications, най – голямото гръцко издтателство.

Сергей Станишев, Васил Божков, Милен Велчев, Пламен Минчев, Емил Кошлуков и други елитни особи също се забавляват на партито.

Имаше много главни редактори и директори на всички останали печатни медии, а артистите от „Забранена любов“ внасяха деликатен привкус на тържеството.

Изцяло чужд обслужващ персонал разсипваше алкохола, питайки Would you like some?
Партито е истинска демонстрация на вкус, но показва и многото пари и желанието за власт на домакина – Спас Русев..
Така описа партито известен софийски журналист, организирано от Спас Русев по повод рождения ден на списание „Его”.

На VIP-а на Софийското летище Спас Русев посреща световно известни гости от шоубизнеса, поканени от него за изложбата на китайския художник Зенг Фанджи в Софийската галерия.

Трудно може да се разгадае играта на Спас Русев, защото неговите бизнес идеи и приложни схеми винаги имат много тънък замисъл. Иначе защо му е на Спас, след изложбата на китайския художник да организира коктейл във Военния клуб в София, за 1 милион евро?

Привидното разточителството на Спас Русев винаги е било капанът, с който той хитро лови жертвите си. Аристократично се подготвят уловките му и се създава подходящата атмосфера за уреждане на големи сделки.
Бизнесът на Спас Русев процъфтя именно при управлението на Симеон в България, но той винаги е подготвял внимателно всичко предварително.

Влиянието му е голямо, но не го демонстрира натрапничаво, или излишно.

И не крие, че е един от приближените на Симеон, който го е насърчавал да се завърне в България. Подпомагал го е всячески, не само чрез съвети, за да вземе властта, която му се полагала.

Той организира и довежда в България групата на т.н.”юпита”, която в правителството на Симеон оглави икономиката на страната – Николай Василев, Милен Велчев, Пламен Петров, Любка Качакова и други. Затова Каролев го нарича „духовен баща на икономическия екип“.

Спас Русев винаги успява по най – добрия начин да си възвърне и умножи от всяко начинание вложените капитали, доказвайки своите качества на бизнесмен, който действа явно и задкулистно, увеличавайки своите богатства, достгайки нивото на ОЛИГАРХ, но и спечелвайки прозвището
”сив кардинал”.

„Не се приемам за сив кардинал. Да си сив кардинал означава, че правиш нещо, за да се облагодетелстваш лично, а аз дори и да съм имал възможност, избягвам подобни постъпки”. Това заяви съвсем скоро в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV Спас Русев.

Колко много си приличат Спас Русев и Симеон Сакскобургготски, както по скромност, така и по лъжи.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?